Ton van Roemburg

Uit B&G Wiki
Van Roemburg in 1972

NaamA.M. (Ton) van Roemburg
GeborenAmsterdam, 14 juli 1930
GestorvenHilversum, 23 december 2014
Functiesdecorontwerper, maquettebouwer
Bekend van
Periode actief1971-1995
Werkt samen metTijmen de Bree, Jac Hey, Gerard Buurman, Martien van den Dijssel, Fried van der Linden


Oeuvre Ton van Roemburg

Ton van Roemburg komt begin jaren zeventig de NOS afdeling Maquettebouw versterken nadat Jac Hey met pensioen gaat. Hij heeft dan al enkele jaren ervaring opgedaan als maquettebouwer bij filmproducent Joop Geesink.

Nadat chef van de afdeling Gerard Buurman vertrekt, volgt Van Roemburg hem op. De afdeling maakt in opdracht van programmamakers en decorontwerpers decormaquettes, speciale effecten, miniaturen en rekwisieten. Maar ook maquettes die inbeeld komen; zoals het dorp van Swiebertje wat door Van Roemburg op schaal is gebouwd.

Ton van Roemburg met Swiebertje schaalmodel (1975)

Als chef over drie maquettebouwers heeft Van Roemburg zelf ook genoeg tijd om de handen uit de mouwen te steken. Zo maakt hij bijvoorbeeld een schaalmodel van de Uiver voor Race door de tijd een serie over de de herdenkingsvlucht die een vijftig jaar oude Uiver (DC-2) maakte van Engeland naar Australië. Het is een zogenaamd 'werkend' model, dat wil zeggen met licht en draaiende motoren. Van dit schaalmodel worden opnames gemaakt in in slecht weer omstandigheden, omdat dat soort opnames van een echt Uiver niet te maken zijn. Ook in zijn vrije tijd is hij bezig met modelbouw, zo werkt hij thuis aan een schaalmodel van een 17e eeuws VOC-schip.

Het werk van de afdeling is kwalitatief hoogstaand, maar arbeidsintensief en kostbaar. Als het facilitair bedrijf van de NOS commercieel moet gaan werken, houdt de afdeling maar net het hoofd boven water. Hun werk is simpelweg te duur. Begin jaren negentig worden de vier maquettebouwers door NOB Design overgenomen, maar het mag niet meer baten. In 1995 komt er een definitief einde aan de afdeling maquettebouwers.