Anton van Munster

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 15 mrt 2013 om 10:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Anton van Munster

NaamAnton Robert Willem Edzart Victor van Munster
GeborenAmsterdam, 7 april 1934
GestorvenBlaricum, 10 februari 2009
Functies filmmaker, cameraman
Bekend vanAlleman, Chimps onder elkaar, Bij de beesten af, Addo, koning der dieren, African Bambi
Periode actief1958 - 2008
Werkt samen metBert Haanstra, Hugo van Lawick
TriviaTrivia

Anton van Munster in de media
Oeuvre van Anton van Munster

Anton van Munster kan tot de beste cameramannen van Nederland worden gerekend. Hij studeert in 1961 af aan het Centro Sperimentale di Cinematografia in Rome. Van Munster doet na zijn afstuderen het camerawerk voor meer dan veertig speelfilms en documentaires. Hij is jarenlang de vaste cameraman en rechterhand van Nederlands bekendste filmer Bert Haanstra.

Van Munster komt in 1958 via cameraman Eddy van der Enden bij de film Fanfare terecht. Van der Enden heeft bij een aantal films van Haanstra het camerawerk gedaan en ook voor Fanfare wordt hij gevraagd. Omdat van Munster al een tijdje zijn assistent is, mag hij mee als camera-assistent.

Van Munster werkt vanaf 1963 mee aan een aantal documentaires en speelfilms van Haanstra zoals Alleman, De Stem van het Water, Bij de beesten af, Dokter Pulder zaait papavers en Een Pak Slaag. In opdracht van Nature Conservation Films werkt Van Munster mee aan de bioscoopfilm van Hugo van Lawick The Leopard Son. Daarnaast tekent hij onder andere voor het camerawerk van The Cheetah Family en de regie van Tarangire, river between two lakes. Anton van Munster geeft ook jaren les aan de Filmacademie in Amsterdam.

Anno 2008 is hij weliswaar de 70 gepasseerd, maar nog altijd elk jaar wel een aantal maanden in Afrika werkzaam. Hij is een ware veteraan in de filmwereld. In de loop der jaren ontvangt hij vele prestigieuze onderscheidingen voor zijn camerawerk.

In december 2008 is Anton van Munster benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.