Alleman

Uit B&G Wiki
Periode1963
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid]
GenreDocumentaire
Decennia1960-1969
Lengte78'52"
Mediumfilm
Externe infoLong read Beeld en Geluid

Alleman.jpg

Beschrijving

Alleman is een Nederlandse documentairefilm uit 1963 in zwart-wit van Bert Haanstra. De film is ook bekend onder de titels Everyone, The Human Dutch, Zwölf Millionen.

Simon Carmiggelt, die mede aan het verhaal schrijft, doet de voice-over, voor de buitenlandse vertaling wordt Peter Ustinov aangetrokken als voice-over. De film laat Nederland en zijn bewoners zien in hun dagelijks bestaan, vele verschillende levenswijzen worden op komische, maar ook serieuze wijze gefilmd. De film wordt als uniek gezien, omdat hij vlak voor het ontstaan van de hippie-cultuur wordt gemaakt.

In 2016 heeft Beeld en Geluid drie Oscargenomineerde en -winnende films van Bert Haanstra in 4K-restauraties online gezet. Zie hieronder de 4K-versie van Alleman:

Makers

Regisseur Bert Haanstra

Tekstschrijver Simon Carmiggelt

Voice-over Simon Carmiggelt

Achtergrondinformatie

Alleman is de best bezochte documentairefilm van Nederland, en een van de 10 best bezochte films in de Nederlandse cinema. Internationaal gezien wint de film diverse prijzen zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, Publieksfilm op het filmfestival van Adelaide, genomineerd voor een BAFTA-award en genomineerd voor een Oscar. Hij trekt ook veel publieke belangstelling in het buitenland.