Astabiele multivibrator

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Pvvledder (Overleg | bijdragen) op 8 jul 2019 om 11:57 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De astabiele multivibrator In de moderne techniek gebruikt men deze schakeling om een elektrische spanning een bepaalde frequentie te geven. Vroeger gebruikte men d...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De astabiele multivibrator In de moderne techniek gebruikt men deze schakeling om een elektrische spanning een bepaalde frequentie te geven. Vroeger gebruikte men daarvoor soms de trillerbobine. De moderne oscillator bestaat in principe uit twee transistoren, enkele weerstanden en condensatoren die gevoed wordt door een spanningsbron. Door de condensatoren en weerstanden van een bepaalde waarde te kiezen zullen de transistoren om en om gaan sperren en geleiden. De frequentie waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de gekozen waarde van weerstanden en condensatoren.

toepassing

Iedere zender, antiek of nieuw, werkt met een draaggolf, de hoogfrequente spanning die nodig is om laagfrequente signalen uit te kunnen zenden. Naast de in het begin toegepaste trillerbobine wordt ook wel de generator van Fessenden gebruikt. Dit is eigenlijk een grote wisselstroomdynamo die met enorm hoge snelheid draait. Te hoge toerentallen zouden schade veroorzaken aan de generator. Door de gewenste hoge frequentie was zijn gebruiksmogelijkheid daarom beperkt. Allemaal grote apparaten die niet in mijn telefoon passen. Daarom dus de monostabiele multivibrator. Ook in de autotechniek wordt de astabiele multivibratorschakeling toegepast en wel in een capacitieve ontsteking. Door de twaalf volt accuspanning een hoge frequentie te geven en aan de primaire wikkeling van een transformator toe te voegen kan aan de secundaire zijde makkelijk een paar honderd volt worden opgewekt. Deze hogere spanning wordt opgeslagen in een condensator. De verdeler zorgt dat deze energie naar de bobine gaat met als gevolg een goede vonk aan de bougie.