Back to the Inkwell

Uit B&G Wiki
Versie door RB1974 (overleg | bijdragen) op 17 nov 2016 om 15:51
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1992
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreAnimatie
Decennia1990-1999
Lengte8'25"
MediumBioscoop

Shot


Beschrijving

Korte animatie film uit 1992 van Ronald Bijlsma over de beroemde Koko de clown die een eigentijds tekenfiguur tot leven brengt. Hij komt er al snel achter dat dit figuurtje zijn eigen plannen heeft, het wordt dan ook een hele klus om hem weer terug in de inktpot te krijgen.

Koko de clown is een typisch karakter uit het begin van de Amerikaanse tekenfilm, ontworpen door Max Fleischer die ondere andere bekend is van zijn ontwerp vanBetty Boop, die ook voorkomt in de film. Back to the inkwell is gebaseerd op Max Fleischers Out of the inkwell uit 1921. Net zoals zijn voorganger wordt ook Back to the inkwell wereldwijd verspreid. In 1993 is Back to the Inkwell onder andere te zien tijdens het filmfestival van Berlijn in 1993.

Makers

Regie, script en ontwerp Ronald Bijlsma

Productie Nico Crama, Holland Animation Foundation

Animatie Tony Kluck, Sam Siahaija, Hans Richter

Muziek Jakob Klaasse

Camera Colin Nawrot

Montage en geluid Hans van der Steen, Ronald Nadorp, Bob Kommer Studios

Stemmen Greg Lawson

Achtergrond

Tijdens het fimfestival van Berlijn in 1993 wordt Bijlsma met Back to the inkwell voor het eerst genomineerd voor Best Film. Later wordt de film nog op grote internationale filmfestivals vertoond. Zo is deze ook onder andere in Rotterdam (1993), Malaga (2002), Sao Paulo (2003) en Novi Sad (2007) te zien tijdens hun jaarlijke filmfestival. Helaas ontvangt Bijlsma geen award voor de film.