Ronald Bijlsma

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamRonald Bijlsma
Geboren, 1943
FunctiesAnimatiefilmer
Bekend van
Periode actief1957-1995
Werkt samen metNico Crama, Hans Walther, Cilia van Dijk, Greg Lawson, Tony Kluck
Externe infohet archief van Ronald Bijlsma


Ronald Bijlsma begint na de kunstacademie (Rotterdam) in 1957 bij Toonder Studio's als animator en leert daar het vak. In 1962 stapt hij over naar Cine Cartoon Centre, opgericht door de Amerikaanse regisseur Jim Hiltz. Bijlsma werkt aan geanimeerde reclamefilms voor televisie, waaronder ook de prijswinnende commercial Caballero (1965).

In 1967 maakt Bijlsma zijn eerste onafhankelijke korte film, Het duel. Hij financiert de film zelf en zorgt ervoor dat deze vertoond word op het Annecy Film festival. In zijn tweede film In the void (1968) is zijn liefde voor de schilderkunst te zien.

Eind jaren zestig start hij een eigen productiebedrijf en in 1973 is hij een van de oprichters van de Vereniging Holland Animation, die zich ten doel stelt het productieklimaat voor animatiefilm in Nederland te verbeteren. In het zelfde jaar maakt hij zijn bekenste film, Brainwash. Tegelijkertijd krijgt hij opdrachten uit bedrijfsleven en van de overheid, tevens is hij werkzaam als illustrator.

In de jaren tachtig wordt Bijlsma producer-director bij Top Drawer. Hier maakt hij enkele prijswinnende opdrachtfilms, zoals Het huis van de toekomst voor Philips met vriend en collega Greg Lawson. Vroege Amerikaanse animatie inspireert Bijlsma tot een nieuwe film Back to the inkwell (1992).

Een selectie van Bijlsma's archief, met storyboards, schetsen, cels, en production cels, is online te zien op de website van collega en vriend Hans Walthers