Bali verbrandt een vorst

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Goswinvd (Overleg | bijdragen) op 13 okt 2009 om 11:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 1979 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Bali%20verbrandt%20een%20vorst Bee...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1979
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1970-1979
Lengte64'40"
Mediumfilm
Bali verbrandt een vorst titel.jpg Bali verbrandt een vorst.jpg


Beschrijving

Documentaire van de NOS over de laatste grote ceremoniële lijkverbranding in Ubut op Bali. Het authentieke Balinees gebruik leert ons dat alleen zo de ziel uit het lichaam naar de hemel kan gaan. Ook Tjokorde Gege Agung Sukawati, vorst van het hindoeïstische eiland, vindt zo verlossing op zijn laatste reis. Samen met hem vindt de crematie plaats van Rudolf Bonnet, de Nederlandse antropoloog en vriend van de vorst.


Makers

Regie Hans Hülscher

Productie Mia van 't Hof

Camera Jan Kijser, Fred Mekenkamp, Hans de Ruiter

Montage Ine Schenkkan

Commentaar Tania Pier

NOS


Achtergrondinformatie

De lijkverbranding staat bol van de symboliek, en gaat met groot ceremonieel gebruik gepaard. Een slang trekt een toren met twee bruggen. Honderden mannen dragen het enorme gevaarte. Het lijk van de vorst is in het beeld van een stier geplaatst, het lijk van Bonnet in een leeuw. Eerst steekt men de toren, daarna de stier, de leeuw en de slang in brand. Een spectaculair schouwspel, dat veel mensen op de been brengt.