Beau van Erven Dorens

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 11 dec 2018 om 11:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Beau van Erven Dorens (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamBeau Noël van Erven Dorens
GeborenHaarlem, 24 december 1970
Functiespresentator, programmamaker, acteur, schrijver
Bekend vanRTL Boulevard, Deal or no deal, Ik hou van Holland
Periode actief1996 - heden
Werkt samen metMinoesch Jorissen, Albert Verlinde, Linda de Mol
TriviaTrivia

Beau van Erven Dorens in de media
Oeuvre van Beau van Erven Dorens

Enfant terrible met veel talenten

Jeugd

De eerste vier jaar van zijn leven woont Beaus van Erven Dorens in Maleisië. Zijn vader is daar directeur bij Shell. Terug in Nederland gaat hij na zijn middelbare schooltijd studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij volgt drie studies, Nederlands, geschiedenis en Politicologie. Hij maakt ze alledrie niet af. Zijn schrijverschap ontwikkelt hij in deze tijd al wel. Hij schrijft voor het bekende studentenblad 'Propria Cures'. Later wordt hij columnist in Nieuwe Revu (tot 2006) en schrijft hij diverse boeken. In 2008 verschijnt zijn debuutroman Pijn.

Radio

Bij 'talkradio 1395 AM' begon zijn radiocarrière. Hij presenteert hier het programma 'Oh Beau', met een aantal spraakmakende onderdelen, onder andere gooit hij een ruit in op het Binnenhof en presenteert vanaf de poolcirkel. Op Yorin FM maakt hij'vanaf 2002 het programma 'Yorin Happy Hour'.

Televisie

In 1998 gaat hij werken voor RTL4. Zijn eerste programma Alles voor de kijkcijfers zoekt de grenzen op van wat ethisch mogelijk is voor het behalen van zo hoog mogelijke kijkcijfers. Met Minoesch Jorissen persenteert hij twee seizoenen het programma RTL live. In 2000 stapt hij over naar Veronica om de tweede editie van Big Brother te presenteren. Het echte succes komt pas in 2001 als hij samen met Albert Verlinde wordt gevraagd voor RTL Boulevard. In 2005 neemt hij afscheid van Boulevard om naar eigen zeggen meer tijd voor zijn gezin te hebben, maar ook de stroeve samenwerking met Verlinde zal een rol hebben gespeeld bij deze beslissing.

Talpa

Een paar maanden later beginnen de uitzendingen van Talpa, de nieuwe commerciële zender van John de Mol, met Van Erven Dorens als prominent gezicht. Naast het openingsprogramma presenteert hij onder andere NSE, twee programma’s samen met Linda de Mol, en Deal or no deal. De kijkcijfers vallen tegen en Talpa (later Tien) wordt in 2007 overgenomen door RTL. Van Erven Dorens lijkt het tegenvallende hoofdstuk Talpa goed achter zich te kunnen laten. Bij RTL wordt het programma Deal or no deal met succes voortgezet. Daarnaast presenteert hij Het zesde zintuig en treedt hij op als teamleider in het succesvolle zaterdagavondprogramma Ik hou van Holland.

Producent

Van Erven Dorens is naast presentator ook producent. Zo is het programma NSE geproduceerd door Beauworks (een samenwerking tussen Van Erven Dorens en Eyeworks van Reinout Oerlemans). Verder is Van Erven Dorens sinds 2003 mede-directeur van het bedrijf Park Lane TV wat onder andere het programma The Phone met succes heeft verkocht aan Fremantle. In september 2003 richt hij samen met NSE-collega’s Mark Koster en Wouter Laumans de website Campus TV op wat plaats biedt voor filmpjes rondom het studentenleven.

SBS

In 2009 wordt bekend gemaakt dat Van Erven Dorens van RTL de overstap maakt naar SBS Broadcasting. Daar presenteert hij CQC op Veronica en later De nieuwe Uri Geller op SBS6. In 2010 presenteert hij samen met Marc-Marie Huijbregts de Zaterdagavondshow. Dit programma wordt slecht bekeken en wordt na vier afleveringen van de buis gehaald. In 2011 presenteert hij het amusementsprogramma Het beste idee van Nederland. In 2012 gaat De wereld van Beau van start.

Terug bij RTL

Na teleurstelling over het afwijzen door de directie van SBS over een aantal van zijn programma ideeën, keert Van Erven Dorens terug bij RTL. Het plan is daar in ieder geval een aantal programma's te maken en bovendien op incidentele basis weer de presentatie van RTL Boulevard op zich te nemen.


Prijzen en onderscheidingen