Marc-Marie Huijbregts

Uit B&G Wiki

Kwajongen met hoge aaibaarheidsfactor, Brabants gezelligheidsdier of simpelweg kletskous - zomaar wat titels die Marc-Marie Huijbregts heeft ontvangen in de loop van zijn bliksemcarrière. Hij is een spontane verschijning op zowel het podium als de TV. Kenmerkend zijn zijn opvallende (hoge) stem en vlijmscherpe opmerkingsgave.

Marc-Marie groeit op in Tilburg. Al vanaf zijn jeugd schuilt er een toneelspeler in hem, hij is dan met van alles bezig behalve met leren. Het liefst wil de jonge Marc-Marie verder in de toneelwereld. Na De HAVO doet hij auditie bij de Toneelschool in Maastricht. De auditie is geen succes: de drukke dikkerd van 1 meter 70 hoog en 105 kilo zwaar wordt afgewezen vanwege zijn postuur. Teleurgesteld besluit hij dan maar een HBO-opleiding personeelsbeleid in Breda te volgen. Wanneer hij een advertentie tegenkomt waarin spelers worden gevraagd voor een Amsterdamse productie van de musical Company begint het toch weer te kriebelen. Deze keer is de auditie wel raak en zijn droom komt dichterbij.

Na Company in het Nieuwe de la Mar Theater volgen meer voorstellingen. Zo zingt hij in een voorstelling van het Nationaal Ballet, speelt hij bij het Zuidelijk Toneel en werkt hij mee aan de Parade. Ook krijgt hij kleine rolletjes in TV-series als We zijn weer thuis en In de Vlaamsche pot. In 1998 wordt hij door Raoul Heertje gecontracteerd voor de Comedytrain. Tijdens zijn periode als Stand-upper bij de Comedytrain doet hij veel waardevolle ervaring op en vormt hij ideeën over een eigen cabaret programma.

Zijn eerste voorstelling Marc-Marie H. gaat in première bij de Kleine Komedie, het kleinkunstmekka in Amsterdam en is meteen een succes. Het jaar erop ontvangt hij staande ovaties op het Cameretten festival en wint er de jury-, publieks- en persoonlijkheidsprijs. Vanaf dat moment zit zijn carrière in een stroomversnelling.

In 1999 wordt Marc-Marie gevraagd om Thomas Acda een tijdje te vervangen bij Dit was het nieuws. Een seizoen lang is hij in het programma te bewonderen. Hij ontvangt intussen steeds meer aanbiedingen van diverse omroepen. Uiteindelijk kiest hij voor de KRO. In 2002 komt hij hier met de talkshow Marc-Marie opgenomen. De talkshow is de eerste grote tegenvaller sinds het succes in 1999; kijkcijfers zijn slecht en critici sabelen het genadeloos neer. Het programma wordt in 2003 alweer stopgezet.

Succesvoller is hij in hetzelfde jaar met zijn optreden als Sorry Piet tijdens de Sinterklaas Intocht van 2003. Een rol die hij de opvolgende jaren opnieuw vervult. Het jaar erop wint Marc-Marie voor zijn theatervoorstellingen de eerste VSCD Cabaretprijs vanwege het 'meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen'. In 2005 is hij wederom een winnaar, ditmaal door het ontmaskeren van Yvon Jaspers als de Mol in het programma Wie is de mol?.

Het theater is Marc-Marie nog niet vergeten. In 2006 is hij terug op zijn oude plek met Opdat ik niet vergeet. Intussen is hij ook met regelmaat op de televisie te bewonderen. Zo schuift hij geregeld aan als gast in het programma De wereld draait door en is hij te zien in de remake van 't Schaep met de vijf pooten. In 2007 maakt hij een kort uitstapje naar film met Alles is liefde. Hierna vervolgt hij zijn televisiecarrière met onder andere 't Vrije Schaep, Marc-Marie in 't wild en Popstars.

Prijzen en onderscheidingen

Pall Mall Exportprijs (2000).

VSCD Cabaretprijs (2004).

Beeld en Geluid Award voor Persoonlijkheid van het Jaar (2009).