Ben Hulskamp

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 26 aug 2014 om 15:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ben Hulskamp (1960)

NaamBen Hulskamp
Geboren, 27 november 1939
Functiesdecorbouwer, ontwerpassistent, Decorontwerper, muzikant
Bekend vanAllon Dee
Periode actief1956-1978
Werkt samen metArnold Kroon
Triviatreed als muzikant enkele malen op in een door hemzelf ontworpen decor
GalleryGallery

Ben Hulskamp in de media
Oeuvre Ben Hulskamp

Ben Hulskamp volgt een opleiding tot meubelmaker en werkt daarna als decorbouwer bij de NTS. In de avonduren volgt hij de opleiding 'binnenhuiskunst' aan Academie Artibus in Utrecht. Tegelijkertijd volgt hij tekenlessen bij Peter Zwart die aan het hoofd staat van de Afdeling Decorontwerp. Op deze manier wordt hij, ongeveer gelijktijdig met Martien van den Dijssel, Tijmen de Bree en Arnold Kroon voorbereid op een nieuwe functie, namelijk die van ontwerpassistent.

De gewoonte was, dat de decorontwerper een schets aanlevert en dat de decorbouwers daar zelf, naar eigen inzicht, een uitvoerbaar decor van bouwen. Om de werkdruk bij decorbouw en -ontwerp te verminderen ontstaat er begin jaren zestig de functie ontwerpassistent. Deze werkt de schetsen van een decorontwerper uit tot werktekeningen waar men bij decorbouw beter mee uit de voeten kan.

De eerste groep ontwerpassistenten groeien na verloop van tijd door opgedane ervaring door tot decorontwerper. Toch blijft de status van deze groep ontwerpers anders dan van de groep die gelijk als decorontwerper bij de afdeling is gekomen. De voormalige assistenten hebben vaak meer kennis van constructie en techniek, maar hun artistieke kwaliteiten worden niet altijd even goed erkend. Hoewel Hulskamp het werk nog steeds graag doet, wordt hij ziek van de stress en de onderlinge concurrentie op de afdeling. In 1978 neemt hij met de 'hoofdstuk 10'-regeling afscheid van de NOS. Na 1978 legt hij zich toe op hypnotherapie en mentale coaching.

Hulskamp is vanaf begin jaren zestig tevens kungfu-leraar en muzikant. Hij is de frontman van verschillende bands, zoals de coverband The Burning Melody Strings en brengt enkele singles en lp's uit met de bands Allondee en Allon Dee and the Gates of Eden. Hij speelt enkele malen op in een door hemzelf ontworpen decor, bijvoorbeeld in Ziezo zomer en Jam. Het decor van Hulskamp wordt gebruikt op de LP-hoes van Woodhouse Festival en John Woodhouse schrijft vervolgens twee liedjes voor Hulskamp die op plaat uitgebracht worden ('Meisje als je eenzaam bent' en 'Je bent voor mij veel mooier als je lacht').