Bert Garthoff

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 6 mrt 2015 om 10:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Bert Garthoff foto: VARA

NaamHubertus Wilhelmus Garthoff
GeborenAmsterdam, 9 september 1913
GestorvenAmsterdam, 27 juli 1997
FunctiesPresentator, producent
Bekend vanWeer of geen weer, Dit is uw leven, Anders dan anderen
Periode actieftot 1978
Werkt samen metGerrit Eerenberg, Fop I. Brouwer
Media
Audio fragmentenAudio.png

Bert Garthoff in de media
Oeuvre van Bert Garthoff

Na de middelbare school gaat Bert Garthoff sociografie studeren. Hij kan in de dertige jaren geen werk vinden in Nederland en kiest voor een carrière in Nederlands-Indië. Daar krijgt hij bij toeval een baan als omroeper, reporter, cabaret- en hoorspelschrijver bij de NIROM (Nederlans-Indische Radio Omroep Maatschappij). Aan het einde van de laatste uitzending voor de inval van Japan spreekt hij de bekend geworden laatste woorden: "Wij gaan nu sluiten. Vaarwel tot betere tijden. Leve de Koningin."

De Tweede Wereldoorlog brengt hij door in een Jappenkamp. Na de oorlog werkt hij eerst nog voor Omroep Java en Omroep Celebes en na terugkeer in Nederland treedt hij in dienst van Radio Nederland Wereldomroep. In 1955 wordt hij door de VARA gevraagd voor een nieuw programma dat als tegenwicht moet gaan dienen voor de religieuze uitzendingen op de andere Nederlandse radiozender. Het zondagochtendprogramma heet Weer of geen weer. Het wordt bedacht door Jan Broeksz en komt in de plaats van de tot dan gebruikelijke uitzendingen met orgelmuziek door Johan Jong.

Weer of geen weer wordt een succesprogramma dat van 1955 tot 1978 wordt uitgezonden tot Garthoff de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het succes is mede te danken aan de vaste rubrieken in het programma, zoals de rubriek van dr. Fop I. Brouwer: "Alles wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit" uitgesproken vanuit de studio van de Regionale Omroep in Groningen en het weerbericht door weerman Gerrit Eerenberg.

Garthoff maakt naast Weer of geen weer ook andere programma's voor de VARA: vanaf 1956 Dit is uw leven en voor televisie het programma Anders dan anderen. Garthoff is één van de eerste milieuactivisten in Nederland die van leer trekt in zijn radioprogramma tegen milieuvervuiling en de veroorzakers. Hij schrikt van de impact die het programma op de luisteraars heeft. Na informatie over het stadje Bronckhorst aan de Gelderse IJssel, wordt het stadje overspoeld door luisteraars en is de horeca snel uitverkocht.

Wanneer hij in 1978 met pensioen gaat is dat een schok voor zijn vaste luisteraars die ook nog een tweede teleurstelling moeten verwerken, omdat er in de Rivierahal waar het afscheid plaatsvindt slechts voor 500 personen ruimte is. Weer of geen weer wordt opgevolgd door Vroege vogels dat onder de bezielende leiding van Wim Hoogendoorn van start gaat.