Bob Takes

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bobtakes (Overleg | bijdragen) op 15 apr 2015 om 15:51

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bob Takes

NaamBob Takes
Geboren,
Functies grafisch ontwerper
Bekend vanVormgeving van de VPRO
Periode actief1982-heden
Werkt samen metRoelof Kiers, Max Kisman, Fred van Dijk
Externe infoBob Takes Broadcast Design


Oeuvre Bob Takes

Bob Takes volgt in de jaren tachtig twee opleidingen aan de Rietveld Academie in Amsterdam, namelijk de richting grafisch ontwerpen en een experimentele richting wat later audiovisueel ontwerpen zal worden. Na zijn afstuderen werkt hij enkele jaren als free-lance ontwerper.

Zijn eerste aanraking met televisie is in 1982. Samen met Michiel Romeyn maakt Bob Takes een aantal malen de leaders en bumpers voor het VPRO-programma BGTV. Daarna werkt hij als vormgever, redacteur en regisseur mee aan het VPRO muziekprogramma Hotel Suburbia. Via zijn werk voor dat laatste programma komt Bob Takes in contact met VPRO-ontwerper Willem van den Berg. Beide hebben een grote interesse voor de Cubicom, begin jaren tachtig een nieuw en geavanceerd computersysteem voor het maken van bewegende grafiek.

Als Willem van den Berg omsteeks 1986 bij de VPRO vertrekt wordt Bob Takes de vaste VPRO-vormgever. Het logo van Van den Berg blijft, maar verder mag Takes helemaal zijn eigen gang gaan. Hij maakt in de periode tussen 1986 en 1992 verschillende stationcalls en vele programmaintroducties. Vanaf midden jaren tachtig nemen steeds meer televisiezenders en omroepverenigingen stationcalls met glimmende driedimensionale ronddraaiende logo's. Takes zet zich daar qua stijl radicaal vanaf, vooral door verwijzingen naar grafische vormgeving, zoals verfstrepen en spetters en witte achtergronden in zijn VPRO-ontwerpen te gebruiken. Bob Takes ontwerpt ook voor de VPRO ledenwerfactie 'Stop de verloedering' van art-director Boudewijn Paans waarin de VPRO zich afzet tegen de zogenaamde 'vertrossing' op de publieke televisie die het gevolg is van de komst van RTL4. Zijn bekendste VPRO-stationcall is waarschijnlijk die met het wuivende handje met daaronder de eindtune van Jakob Klaasse.

Bob Takes onderbreekt zijn werk bij de VPRO in 1992 om de wereld rond te gaan zeilen met zijn vrouw. Hij stelt Max Kisman voor als zijn opvolger en werkt hem enkele maanden in.

In 1997 keert Bob Takes weer terug als hoofdontwerper bij de VPRO. In de tussentijd is er veel veranderd. Televisiedirecteur Roelof Kiers, een man die veel ophad met experiment en vormgeving, is overleden. Tegelijkertijd is de druk van de overheid op de publieke omroep om te hervormen en bezuinigen steeds groter geworden. Het werkklimaat bij de VPRO is dus volgens Takes ten nadele veranderd. Fred van Dijk heeft de VPRO inmiddels verlaten, maar blijft wel op persoonlijke titel muziek scouten voor Bob Takes.

Als gevolg van de nieuwe programmering en volledig gecentraliseerde vormgeving (door Mieke Gerritzen en eindregie van Nederland 3 in 1999 verdwijnt voor de VPRO de mogelijkheid om zich door middel van televisievormgeving te onderscheiden. Alleen aan het einde van een VPRO-programma is vanaf dan nog een korte VPRO-ident te zien. Bob Takes ontwerpt deze ident van het omroeplogo in zwart-witte blokjes met een klein stukje uit de tune van ELO.

Na 1999 blijft de ontwerper op free-lance basis voor televisie ontwerpen. Zo verzorgt hij bijvoorbeeld de vormgeving van [De avond van de korte film]] (NPS, 2004), en De grote geschiedenis quiz (NPS, 2004), een virtueel decor voor Andere Tijden (VPRO, 2000- 2005).