Carácas: De informele stad

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 24 feb 2011 om 16:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50'03"
MediumTelevisieBeschrijving

In deze documentaire van Tegenlicht probeert Rob Schröder de urbanisatie van de Venezolaanse hoofdstad Carácas in beeld te brengen. Van de 6 miljoen inwoners zijn 4 miljoen inwoners illegaal; zij wonen in zelfgebouwde huizen in de sloppewijken, ook wel barrio's genoemd, op de heuvels rondom het centrum. Deze ontwikkelingen in Carácas zijn exemplarisch voor de urbanisatie van veel steden in Zuid-Amerika en Afrika.

Rob Schröder volgt twee architecten van het ontwerpbureau 'The Urban Think Tank', Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner. Zij proberen met verschillende projecten de leefbaarheid van de gebieden te vergroten en de criminaliteit en armoede terug te dringen. Tijdens verschillende bezoeken aan de barrio's tonen de architecten de bouwstijl van de bevolking en de gevaren die dat met zich meebrengt. Ze nemen Schröder mee langs hun projecten en laten de kijker kennismaken met hun toekomstvisie.

Makers

Regie Rob Schröder

Productie VPRO Ymke Kreiken, Judith van den Berg

Productie Carácas Hubert Klumpner, Alfredo Brillembourg, Claudia Heinzl, Silvana Ramirez, Gambat Choidogjamts, Félix Carabello

Camera Rob Schröder

Geluid Hans van Rooij

Montage Rob Schröder, JP Luijsterburg

Eindredactie Jos de Putter, Doke Romeijn, George Brugmans

VPRO

Achtergrondinformatie

Deze documentaire is later nog vertoond in de reeks De eeuw van de stad van Holland Doc.