Cor Aafjes: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(8 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = FTA001035680_002_con.png
| naam      = Cor Aafjes
| naam      = Cor Aafjes
| geboorte_datum  = 1896
| geboorte_datum  = 16 februari 1896
| geboorte_plaats = onbekend
| geboorte_plaats = onbekend
| overlijden_datum  =  12 oktober 1928
| overlijden_datum  =  12 oktober 1928
Regel 8: Regel 9:
| bekend_van  = [[Polygoon]]
| bekend_van  = [[Polygoon]]
| periode_actief  = 1921-1928
| periode_actief  = 1921-1928
| onderschrift = Cor Aafjes
| werkt_samen_met =  [[Brand Dirk Ochse]], [[Isidor Arras Ochse]]
| werkt_samen_met =  [[Brand Dirk Ochse]], [[Isidor Arras Ochse]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Cor Aafjes]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Cor Aafjes]]
}}
}}


Cor Aafjes is van 1921 tot 1928 als cameraman werkzaam bij de filmfabriek [[Polygoon]]. Hij is in die jaren één van Polygoons meest markante en innovatieve cameralieden. Niet alleen zijn inlevingsvermogen en interesse in de onderwerpen die hij filmt, maar ook zijn oog voor nieuwe stijlen maken hem tot een belangrijke spil in het succes van de firma.




'''Eerste kans'''


Cor Aafjes was van 1921 tot 1928 als cameraman werkzaam bij de filmfabriek [[Polygoon]]. Hij was in die jaren één van Polygoons meest markante en innovatieve cameralieden. Niet alleen zijn inlevingsvermogen en interesse in de onderwerpen die hij filmde, maar ook zijn oog voor nieuwe stijlen maakten hem tot een belangrijke spil in het succes van de firma.
In het voorjaar van 1921 krijgt Aafjes, die op dat moment werkzaam is als assistent van cameraman [[Isidor Arras Ochse]], zijn eerste zelfstandige filmopdracht. Polygoon werkt op dat moment aan een film over de visserij in Nederland. I.A. Ochse heeft weinig tijd om aan het project mee te werken, dus stelt hij zijn jonge assistent aan als cameraman. Aafjes gaat de Noordzee op en vervaardigt drie van de vier delen van de film ''[[De Nederlandsche Noordzeevisscherij]]'' ; het vierde deel wordt door I.A. Ochse zelf gefilmd. Vanaf dat moment blijft Aafjes als cameraman werkzaam bij Polygoon.


In het voorjaar van 1921 kreeg Aafjes, die op dat moment werkzaam was als assistent van cameraman [[Isidor Arras Ochse]], zijn eerste zelfstandige filmopdracht. Polygoon werkte op dat moment aan een film over de visserij in Nederland. I.A. Ochse had weinig tijd om aan het project mee te werken, dus stelde hij zijn jonge assistent aan als cameraman. Aafjes ging de Noordzee op en vervaardigde drie van de vier delen van de film ''[[De Nederlandsche Noordzeevisscherij]]'' ; het vierde deel werd door I.A. Ochse zelf gefilmd. Vanaf dat moment bleef Aafjes als cameraman werkzaam bij Polygoon.


In 1925 reisde I.A. Ochse af naar Nederlands-Indië, met als doel films te maken over het leven in de koloniën. Hierdoor ontstond er voor Cor Aafjes de mogelijkheid zich te ontplooien als filmkunstenaar binnen Polygoon. Aafjes vervaardigde in korte tijd vele opdrachtfilms. Succes boekte hij met name met de films ''[[Staalfabriek J.M. de Munick Keizer]]'', ''[[De Bijenwereld]]'' en de film ''[[Pinksterfeesten der AJC]]'' voor de socialistische Arbeiders Jeugd Centrale.
'''Filmkunstenaar binnen Polygoon'''


Op 25 juni van het jaar 1927 werd de [[Nederlandse Filmliga]] opgericht nadat een maand eerder een vertoningsverbod was uitgevaardigd door de burgemeesters van de vier grote Randsteden op Pudovkin’s film ''De Moeder''. Een groep kunstenaars en intellectuelen verzette zich hevig tegen het besluit de filmvertoning te verbieden. Zij sloegen de handen ineen en organiseerden alsnog een vertoning van de film. Na deze legendarische filmvertoning bundelden de initiatiefnemers en enkele andere sympathisanten de krachten en stelden een manifest op waarin zij hun standpunten kenbaar maakten. De Amsterdamse Filmliga was geboren. Het doel was om voortaan in besloten kring films te vertonen die uit de bioscopen geweerd werden. Doordat de Filmliga voor een proefvertoning materiaal van Polygoon wilde lenen kwam Cor Aafjes in contact met de Liga en de films die zij vertoonden.
In 1925 reist I.A. Ochse af naar Nederlands-Indië, met als doel films te maken over het leven in de koloniën. Hierdoor ontstaat er voor Cor Aafjes de mogelijkheid zich te ontplooien als filmkunstenaar binnen Polygoon. Aafjes vervaardigt in korte tijd vele opdrachtfilms. Succes boekt hij met name met de films ''[[Staalfabriek J.M. de Munick Keizer]]'', ''[[De Bijenwereld]]'' en de film ''[[Pinksterfeesten der AJC]]'' voor de socialistische Arbeiders Jeugd Centrale.


In 1928 vervaardigde Aafjes de productie ''[[Handelsbladfilm]]''. Het Algemeen Handelsblad wilde een film laten maken ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. Geïnspireerd door de stijl van de Russische cinema maakte Aafjes een film die zich in vele opzichten onderscheidde van het werk dat hij tot dan toe had geproduceerd. Wat ''Handelsbladfilm'' zo anders maakte was grotendeels het abstracte karakter van de film en de toepassing van de nieuwe montagetechnieken.  
Op 25 juni van het jaar 1927 wordt de [[Nederlandse Filmliga]] opgericht nadat een maand eerder een vertoningsverbod is uitgevaardigd door de burgemeesters van de vier grote Randsteden op Pudovkin’s film ''De Moeder''. Een groep kunstenaars en intellectuelen verzet zich hevig tegen het besluit de filmvertoning te verbieden. Zij slaan de handen ineen en organiseren alsnog een vertoning van de film. Na deze legendarische filmvertoning bundelen de initiatiefnemers en enkele andere sympathisanten de krachten en stellen een manifest op waarin zij hun standpunten kenbaar maken. De Amsterdamse Filmliga is geboren. Het doel is om voortaan in besloten kring films te vertonen die uit de bioscopen geweerd worden. Doordat de Filmliga voor een proefvertoning materiaal van Polygoon wilt lenen komt Cor Aafjes in contact met de Liga en de films die zij vertonen.


Niet lang na het verschijnen van Handelsbladfilm werd Aafjes adjunct-directeur van Polygoon. In datzelfde jaar ging hij aan de slag met de opdracht voor de Centrale Bond van Transportarbeiders. Hij zou de film echter niet zelf afronden: op 12 oktober 1928 overleed Cor Aafjes op 32 jarige leeftijd. Hoewel zijn collega’s bekend waren met zijn problematische gezondheid, kwam zijn dood toch zeer onverwacht. Op 15 oktober werd hij begraven in aanwezigheid van al zijn Polygoon collega’s. Ook was er een erewacht van de AJC aanwezig.
In 1928 vervaardigt Aafjes de productie ''[[Handelsbladfilm]]''. Het ''Algemeen Handelsblad'' wil een film laten maken ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. Geïnspireerd door de stijl van de Russische cinema maakt Aafjes een film die zich in vele opzichten onderscheidt van het werk dat hij tot dan toe heeft geproduceerd. Wat ''Handelsbladfilm'' zo anders maakt is grotendeels het abstracte karakter van de film en de toepassing van de nieuwe montagetechnieken.
 
 
'''Vroege dood'''
 
Niet lang na het verschijnen van ''Handelsbladfilm'' wordt Aafjes adjunct-directeur van Polygoon. In datzelfde jaar gaat hij aan de slag met de opdracht voor de Centrale Bond van Transportarbeiders. Hij zal de film echter niet zelf afronden: op 12 oktober 1928 overlijdt Cor Aafjes op 32 jarige leeftijd. Hoewel zijn collega’s bekend zijn met zijn problematische gezondheid, komt zijn dood toch zeer onverwacht. Op 15 oktober wordt hij begraven in aanwezigheid van al zijn Polygoon collega’s. Ook is er een erewacht van de AJC aanwezig.




[[Category:personen|Aafjes, Cor]] [[Category:Cameraman |Aafjes, Cor]]
[[Category:personen|Aafjes, Cor]] [[Category:Cameraman |Aafjes, Cor]]

Huidige versie van 2 apr 2014 om 05:54

Cor Aafjes

NaamCor Aafjes
Geborenonbekend, 16 februari 1896
GestorvenSantpoort, 12 oktober 1928
Functies cameraman, adjunct directeur Polygoon
Bekend vanPolygoon
Periode actief1921-1928
Werkt samen metBrand Dirk Ochse, Isidor Arras Ochse


Oeuvre van Cor Aafjes

Cor Aafjes is van 1921 tot 1928 als cameraman werkzaam bij de filmfabriek Polygoon. Hij is in die jaren één van Polygoons meest markante en innovatieve cameralieden. Niet alleen zijn inlevingsvermogen en interesse in de onderwerpen die hij filmt, maar ook zijn oog voor nieuwe stijlen maken hem tot een belangrijke spil in het succes van de firma.


Eerste kans

In het voorjaar van 1921 krijgt Aafjes, die op dat moment werkzaam is als assistent van cameraman Isidor Arras Ochse, zijn eerste zelfstandige filmopdracht. Polygoon werkt op dat moment aan een film over de visserij in Nederland. I.A. Ochse heeft weinig tijd om aan het project mee te werken, dus stelt hij zijn jonge assistent aan als cameraman. Aafjes gaat de Noordzee op en vervaardigt drie van de vier delen van de film De Nederlandsche Noordzeevisscherij ; het vierde deel wordt door I.A. Ochse zelf gefilmd. Vanaf dat moment blijft Aafjes als cameraman werkzaam bij Polygoon.


Filmkunstenaar binnen Polygoon

In 1925 reist I.A. Ochse af naar Nederlands-Indië, met als doel films te maken over het leven in de koloniën. Hierdoor ontstaat er voor Cor Aafjes de mogelijkheid zich te ontplooien als filmkunstenaar binnen Polygoon. Aafjes vervaardigt in korte tijd vele opdrachtfilms. Succes boekt hij met name met de films Staalfabriek J.M. de Munick Keizer, De Bijenwereld en de film Pinksterfeesten der AJC voor de socialistische Arbeiders Jeugd Centrale.

Op 25 juni van het jaar 1927 wordt de Nederlandse Filmliga opgericht nadat een maand eerder een vertoningsverbod is uitgevaardigd door de burgemeesters van de vier grote Randsteden op Pudovkin’s film De Moeder. Een groep kunstenaars en intellectuelen verzet zich hevig tegen het besluit de filmvertoning te verbieden. Zij slaan de handen ineen en organiseren alsnog een vertoning van de film. Na deze legendarische filmvertoning bundelen de initiatiefnemers en enkele andere sympathisanten de krachten en stellen een manifest op waarin zij hun standpunten kenbaar maken. De Amsterdamse Filmliga is geboren. Het doel is om voortaan in besloten kring films te vertonen die uit de bioscopen geweerd worden. Doordat de Filmliga voor een proefvertoning materiaal van Polygoon wilt lenen komt Cor Aafjes in contact met de Liga en de films die zij vertonen.

In 1928 vervaardigt Aafjes de productie Handelsbladfilm. Het Algemeen Handelsblad wil een film laten maken ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. Geïnspireerd door de stijl van de Russische cinema maakt Aafjes een film die zich in vele opzichten onderscheidt van het werk dat hij tot dan toe heeft geproduceerd. Wat Handelsbladfilm zo anders maakt is grotendeels het abstracte karakter van de film en de toepassing van de nieuwe montagetechnieken.


Vroege dood

Niet lang na het verschijnen van Handelsbladfilm wordt Aafjes adjunct-directeur van Polygoon. In datzelfde jaar gaat hij aan de slag met de opdracht voor de Centrale Bond van Transportarbeiders. Hij zal de film echter niet zelf afronden: op 12 oktober 1928 overlijdt Cor Aafjes op 32 jarige leeftijd. Hoewel zijn collega’s bekend zijn met zijn problematische gezondheid, komt zijn dood toch zeer onverwacht. Op 15 oktober wordt hij begraven in aanwezigheid van al zijn Polygoon collega’s. Ook is er een erewacht van de AJC aanwezig.