Handelsbladfilm

Uit B&G Wiki
Periode1927
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1920-1929
Lengte12'03"
Mediumfilm


Beschrijving

In 1927 gaf het Algemeen Handelsblad filmfabriek Polygoon de opdracht een film te maken ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de krant. Geïnspireerd door de filmische principes van de Filmliga en de stijl van de Russische Cinema vervaardigde cameraman Cor Aafjes in 1928 de Handelsbladfilm (ook wel bekend als Een eeuw journalistiek). Deze productie onderscheidde zich in vele opzichten van de films die tot dan toe door de filmfabriek geproduceerd waren. Wat de Handelsbladfilm zo anders maakte was het abstracte karakter van de film en de toepassing van nieuwe montagetechnieken.

De film wordt ingeleid door beelden van de verschillende rubrieken die in de krant aan bod komen, zoals politiek, buitenland, kunst, onderwijs en sport. Vervolgens wordt het productieproces getoond dat vooraf gaat aan het tot stand komen van de krant. We zien shots van een fotoredacteur die bezig is met het samenstellen van een fotopagina en er worden beelden getoond van redactiemedewerkers die de binnenkomende berichten verwerken tot artikelen. Ook wordt er aandacht besteed aan het belang van hout als grondstof voor het krantenpapier. Voorts zien we het opstarten van de rotatiepers en het transport van de kranten middels trein, auto en krantenbezorgers. Dan komen de directeur en de hoofdredacteur van de krant in beeld. De film eindigt met de titel “De tweede eeuw tegemoet.”

De Handelsbladfilm werd zeer positief ontvangen in de pers. De film werd vertoond in de prestigieuze Tuschinski Theaters in Amsterdam en Rotterdam, evenals in de City in Den Haag. Vervolgens draaide de film drie weken lang in de Parijse avant-garde bioscoop Studio des Ursulines. Van groter belang voor de reputatie van de film was echter de vertoning in het kader van de vijfde Filmliga matinee. Handelsbladfilm was de eerste Nederlandse film die deze eer te beurt viel. Ook viel de film erg in de smaak in sociaal-democratische kringen.


Makers

Regie en camera Cor Aafjes


Productie Polygoon