De Joden en hun Mokum: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 1985 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=De%20Joden%20hun%20Mokum Beeld en ...')
 
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 20: Regel 20:
===Beschrijving===
===Beschrijving===


Documentaire over het ontstaan, de ontwikkeling en de actualiteit van de Hoogduits Joodse Gemeente in Amsterdam. Aanleiding is het 350 jarige bestaan van de gemeente. Aan de hand van gesprekken en veel archiefmateriaal wordt de ontwikkeling in beeld gebracht.
''350 jaar Hoogduits joodse gemeente Amsterdam.''
[[Willy Lindwer]] toont ons in deze documentaire hoe de Hoogduits joodse gemeente Amsterdam ontstaan is en zich daarna ontwikkeld heeft. We worden door middel van gesprekken met o.a. verscheidene rabbijnen en onder leiding van de vertelstem van [[Dick Klees]] vanaf het begin in 1600 tot drie en een halve eeuw later geleid.
Er komen veel Amsterdamse joden aan het woord die op chronologische wijze de situatie van hun volk beschrijven.
Tussendoor laat [[Willy Lindwer]] opvoeringen zien uit kronieken van joodse basisscholen.
Tot slot krijgen we de huidige situatie te zien, waarbij opvalt dat er zo veel veranderd is, dat er uiteindelijk niet eens meer van een joods volk als aparte groep in Amsterdam gesproken kan worden.


===Makers===
===Makers===
Regel 29: Regel 33:


Productie [[Louise Meesterburrie]]
Productie [[Louise Meesterburrie]]
Camera [[Frans Bromet]]
Geluid [[Math van Duurling]]
Montage [[Oscar de Waard]]


[[NOS]].
[[NOS]].

Huidige versie van 14 sep 2009 om 18:13

Periode1985
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1980-1989
Lengte71'33"
Mediumtelevisie



Titel Shot


Beschrijving

350 jaar Hoogduits joodse gemeente Amsterdam. Willy Lindwer toont ons in deze documentaire hoe de Hoogduits joodse gemeente Amsterdam ontstaan is en zich daarna ontwikkeld heeft. We worden door middel van gesprekken met o.a. verscheidene rabbijnen en onder leiding van de vertelstem van Dick Klees vanaf het begin in 1600 tot drie en een halve eeuw later geleid. Er komen veel Amsterdamse joden aan het woord die op chronologische wijze de situatie van hun volk beschrijven. Tussendoor laat Willy Lindwer opvoeringen zien uit kronieken van joodse basisscholen. Tot slot krijgen we de huidige situatie te zien, waarbij opvalt dat er zo veel veranderd is, dat er uiteindelijk niet eens meer van een joods volk als aparte groep in Amsterdam gesproken kan worden.

Makers

Regie Willy Lindwer

Commentaar Dick Klees

Productie Louise Meesterburrie

Camera Frans Bromet

Geluid Math van Duurling

Montage Oscar de Waard

NOS.