De oorlog

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 5 feb 2014 om 07:57 (→‎Makers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreGeschiedenisprogramma
Decennia2000-2009
Lengte50'00
MediumTelevisie
Externe infoOfficiële Website

Titel Rob Trip

Beschrijving

Negendelig geschiedenisprogramma van de NPS waarin aandacht wordt besteed aan de bezetting van Nederland door Duitsland en van Nederlands-Indië door Japan. Het programma presenteert nooit eerder vertelde verhalen en nieuwe inzichten die voortkomen uit recent onderzoek. Dit wordt gecombineerd met nooit vertoonde archiefbeelden en fragmenten uit dagboeken.

Makers

Regie Godfried van Run, Matthijs Cats, Gerda Jansen Hendriks, Dirk Jan Roeleven

Scenario, eindredacteur Ad van Liempt

Productie Stephanie de Beer

Productieassistent Nanda Plasschaert

Redactie Suzanne Henriks, Yfke Nijland, Chris van Esterik, Femke Veltman

Camera Jackó van 't Hof, Peter Brugman, Bernd Wouthuysen

Montage Jeroen van den Berk, Caroline Baan, Jan Overweg, Rombout van Sonsbeek, Geert Kistemaker

Geluid Mike van der Sluijs, Menno Euwe

Presentatie Rob Trip

NPS

Achtergrondinformatie

Het succes van programma's als Andere tijden en In Europa op televisie en OVT op radio, toont de stijgende interesse voor geschiedenis. In april 2009 reageren de NPS en de VPRO hierop door hun crossmediale samenwerking op het gebied van geschiedenis uit te bouwen. Ze vormen zeven historische redacties om tot één grote afdeling geschiedenis dat een centrum moet vormen van kennis en expertise en de broedplaats voor kwaliteitsprogramma's. De samenwerking overstijgt het medium en zet het thema geschiedenis centraal. Coördinatie ligt in handen van Ad van Liempt, de bedenker van Andere tijden.

Bij de serie horen een boek en een dvd-box. Het boek De Oorlog van Ad van Liempt verschijnt bij uitgeverij Balans. Op de dvd-box staan alle negen afleveringen van De Oorlog. Tegelijk met De Oorlog start 13 in de oorlog, een 13-delige televisieserie van de NPS over de Tweede Wereldoorlog bedoeld voor kinderen.

De aflevering Hoe de joden uit Nederland verdwenen wordt in 2011 onderscheiden met een Beeld en Geluid Award in de categorie 'Informatie' (2010).