Ad van Liempt

Uit B&G Wiki
Ad van Liempt (foto Tjitske Sluis)

NaamAd van Liempt
GeborenUtrecht, 21 mei 1949
Functieseindredacteur, hoofdredacteur
Bekend vanNOVA, Andere tijden, Studio Sport, NOS laat
Periode actief1968 - heden
Werkt samen metLars Andersson, Hans Goedkoop, Ed van Westerloo, Charles Groenhuijsen, Godfried van Run
Media
Audio fragmentenAudio.png

Ad van Liempt in de media
Oeuvre van Ad van Liempt

Ad van Liempt is de inspirerende initiator van vele vernieuwende televisieprogramma's.

Jeugd

Na het behalen van zijn Gymnasium diploma aan het Utrechtse St. Bonifatius-Lyceum begint Ad aan een studie Klassieke talen aan de Universiteit Utrecht. Hier voelt hij zich niet helemaal op zijn plaats; “Het was 1968, ik werd helemaal gek van het feit dat de wereld in brand stond en wij ons met Plato moesten bezighouden. Ik wilde er bij zijn, vooraan staan.” In dat jaar stopt hij met de studie en gaat aan de slag als (sport)verslaggever bij het Utrechtse dagblad Het Centrum.

journalistiek

In 1971 wordt Het Centrum overgenomen door het Utrechts Nieuwsblad. Inmiddels verzorgt hij naast sportverslaggeving ook regionale verslaggeving. Tot 1978 is hij werkzaam op de regio-redactie, hierna is van Liempt tot 1982 chef nieuwsdienst. Hoewel het werk bij de krant hem bevalt mist hij het echte teamwerk. Op zoek naar iets nieuws besluit hij, aangemoedigd door Ed van Westerloo, de overtstap naar televisie te maken.

televisie

Hij begint bij de NOS als chef binnenland voor het NOS Journaal. In 1986 wordt hij gevraagd Studio Sport te gaan leiden. Van Liempt is dan 36 jaar. Helaas moet hij zijn werkzaamheden voor het programma vroegtijdig beëindigen als zijn 13 jarige dochter betrokken raakt bij een ernstig auto-ongeluk. Werk en privé valt op dat moment moeilijk te combineren waarop Ad besluit in 1988 te stoppen met Studio Sport.

In 1989 pakt Ad de draad weer op bij NOS laat, eerst als eindredacteur later als redactiechef. Als het programma in 1992 overgaat in NOVA verhuist hij mee. Vanaf 1995 gaat hij aan de slag als hoofdredacteur voor NOVA. De functie bevalt hem niet. Na twee jaar gaat hij verder als eindredacteur. Vanaf die plek bepaalt hij jaren het gezicht van het programma. Van Liempt hamert bij NOVA op het belang van zinnige TV-journalistiek. Hij verafschuwt de versoaping van het nieuws.

Evenementen

In deze periode is Ad ook actief als eindredacteur voor de NOS evenementen, alles komt voorbij: verkiezingsavonden, de herdenkingsuitzendingen rond 4 en 5 mei, programma’s rond inzamelingsacties voor Kosovo en Turkije en de speciale uitzendingen rond de Golfoorlog, Olympische Spelen, WK en EK Voetbal.

Geschiedenis

Aan het eind van het millennium ruilt hij de actualiteiten in voor geschiedenis: “Ik had het gevoel dat de samenleving behoefte had aan geschiedenis, behoefte om terug te kijken. Dat zag je zowat overal in Europa. Toen we met Andere tijden begonnen, paste dat precies in de tijdgeest”. Van Liempt krijgt gelijk. Hoewel het eerste seizoen Andere tijden langzaam op gang komt weet het programma een trouwe groep kijkers aan zich te binden. Het programma krijgt binnen enkele jaren veel erkenning en ontvangt in 2001 de Zilveren Nipkowschijf en drie jaar later een Gouden Beeld.

In 2008 wordt hij door Ireen van Ditshuyzen benadert om mee te werken aan het grote multimediaal project Verleden van Nederland. Het project brengt onder anderen een documentaire serie met Charles Groenhuijsen, schoolmateriaal, filmpjes voor ‘nieuwe Nederlanders’ en activiteiten door het hele land. Een ander grootschalig project volgt in 2009. De VPRO en de NPS starten een omroep-overstijgende geschiedenisafdeling en Van Liempt krijgt de leiding. Onder zijn hoede komen zo de redacties van programma's als Andere tijden en OVT, het digitale kanaal Geschiedenis TV en de website /Geschiedenis.

Met de negendelige documentaireserie De oorlog in het najaar van 2009 sluit Ad van Liempt zijn carrière bij de omroep af.

Periode na de televisie

Buiten de omroep is Van Liempt ook actief. Zo schrijft hij diverse boeken onder anderen de monografie Het journaal; achter de schermen van vijftig jaar televisiegeschiedenis naar aanleiding van 50 jaar NOS Journaal en de biografie Bernhard 1911-2004. Daarnaast is hij vanaf september 2006 lector onderzoeksjournalistiek op televisie aan de Hogeschool Utrecht en is hij vanaf maart 2009 lid van de raad van toezicht bij het in Arnhem te vestigen Nationaal Historisch Museum. Andere nevenfuncties: lid van het bestuur van de Stichting De Volkskrant, lid van de raad van commissarissen van FC Utrecht, lid van de Raad van Advies van het NIOD en redacteur van Achilles, het tijdschrift voor sportgeschiedenis.

Prijzen en onderscheidingen

Zilveren Nipkowschijf voor Andere tijden (2001)
Gouden Beeld voor Andere tijden (2004)
Beeld en Geluid Award oeuvreprijs (2009)
Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn televisie oeuvre (2010)
Officier in de Orde van Oranje Nassau (2010)

Bibliografie

Een mooi woord voor oorlog; ruzie, roddel en achterdocht op weg naar de Indonesië-oorlog (1994)
Live! Macht, missers en meningen van de nieuwsmakers op tv met Charles Groenhuijsen (1995)
De lijkentrein; waarom 46 gevangenen de reis naar Surabaya niet overleefden (1997)
Klem in de draaideur; Arthur Docters van Leeuwen en het Ministerie van Justitie 1995-1998 met Ger van Westing (2000)
Andere tijden (2001)
Kopgeld; Nederlandse premiejagers op zoek naar joden, 1943 (2002)
Het journaal; achter de schermen van vijftig jaar televisiegeschiedenis (2005)
Frieda - verslag van een gelijmd leven (2007)
DOS: het wonder van Utrecht : reconstructie van de voetbalcompetitie 1957/1958 (2008)
De oorlog (2009)
"Selma" (2010)
"Jodenjacht" (2013)
"Aan de Maliebaan" (2015)