Dick Boer

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 25 okt 2023 om 09:49 (→‎Familiefilms)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamDirk (Dick) Boer
GeborenBaarn, 11 juni 1906
GestorvenHaarlem, 4 juli 1986
Functiesamateurfilmer, fotograaf, schrijver, redacteur, uitgever
Bekend vanHet Veerwerk, Het Smalfilmboek
Periode actief1931 - 1978
Werkt samen metDick Laan, Dick Knegt, Adolf Carré, Mannus Franken, J.C. Mol


Dick Boer was jarenlang directeur van uitgeverij Focus te Haarlem. Zijn vader Adriaan Boer begon in 1914 de uitgeverij nadat hij als redacteur van het blad ‘de Camera’ werkzaam was geweest. Dick Boer studeerde fototechniek in Berlijn aan de Technische Hochschule. In 1928 ging Dick in de zaak van zijn vader werken. Na de dood van zijn vader, volgde hij hem in 1940 op als directeur van Focus. Elsevier nam de uitgeverij Focus in 1969 over. Dick Boer bleef nog tot 1973 als adviseur betrokken bij het bedrijf.

Smalfilm

Toen Dick Boer in 1928 voor zijn vader ging werken was amateurfilmen net in opkomst met nieuwe filmformaten als 9,5mm en 16mm film. In de rubriek ‘Smalfilm-praatjes’ in het fototijdschrift Focus besprak hij in 1931 allerhande onderwerpen op het gebied van smalfilm. In datzelfde jaar werd de Nederlandse Smalfilmliga opgericht, waar Dick Boer bestuurslid van was. Andere bestuursleden waren Leo Krijn, Leo Blok, Dick Knegt, Mannus Franken, J.C. Mol en F. Eulderink. Smalfilmen ontwikkelde zich als een serieuze hobby en kreeg in 1932 een eigen tijdschrift genaamd Het Veerwerk, waar Dick Boer aanvankelijk de enige redacteur van was. In 1958 kreeg het tijdschrift de nieuwe naam Smalfilm, dat tot 1970 heeft bestaan.

Naast zijn werk als uitgever en redacteur schreef Dick Boer verschillende handboeken voor de filmhobbyist, waaronder het standaardwerk Het Smalfilmboek (1959). Dick Boer heeft met zijn boeken en tijdschriften heel wat Nederlanders leren filmen. Hij wilde amateurfilmers ‘dienen’ en hen helpen bij het maken van betere films zodat het filmen meer voldoening zou geven.

'Blijf Uw camera trouw'

Dick Boer filmde zelf ook, met name zijn gezin. Zijn filmcollectie bestaat uit 106 films uit de periode 1936-1978, gefilmd op 16mm en 8mm. Hij maakte korte speelfilmpjes met het gezin, filmde onder andere vakanties, uitjes, de World Jamboree in 1937 en de bevrijding. Tijdens de oorlogsjaren bleef hij filmen. Een advies dat Het Veerwerk na het uitbreken van de oorlog ook aan zijn leden deed. ‘Blijf Uw camera trouw. Blijf geregeld een filmpje maken. Film Uw stad in dezen tijd, zonder auto’s, maar met dichtgespijkerde étalages, maak er echt een tijdsbeeld van! Ook Uw huiselijk leven biedt stof volop.’ (Het Veerwerk, dec. 1940). En zo heeft Dick Boer niet alleen anderen leren filmen, maar heeft hij er ook voor gezorgd dat mensen zijn blijven filmen in oorlogstijd. Deze amateurfilms zijn achteraf van grote historische waarde gebleken.