Freek de Jonge: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:




Vormt met Bram Vermeulen het carabetduo Neerlands Hoop in Bange Dagen . Dit houdt stand van 1969 tot 1979. Het komt voor het eerst op televisie in het programma ''[[Verslag op Woensdag]]'' (KRO 1969). In 1975 verzorgt het zeven programma's voor de VARA . In 1978 ageren Vermeulen en De Jonge tegen deelname van het Nederlands voetbalelftal aan de wereldkampioenschappen in de dictatuurstaat Argentinië.  
Vormt met Bram Vermeulen het carabetduo Neerlands Hoop in Bange Dagen . Dit houdt stand van 1969 tot 1979. Het komt voor het eerst op televisie in het programma ''[[Verslag op Dinsdag]]'' (KRO 1969). In 1975 verzorgt het zeven programma's voor de VARA . In 1978 ageren Vermeulen en De Jonge tegen deelname van het Nederlands voetbalelftal aan de wereldkampioenschappen in de dictatuurstaat Argentinië.  





Versie van 8 dec 2008 13:27

Freek de Jonge

NaamFrederik Jan Georg de Jonge
GeborenEenrum, 30 augustus 1944
Functies cabaretier, acteur, schrijver, zanger, columnist
Bekend vanNeerlands Hoop, De komiek, Zomergasten
Periode actief1971-heden
Werkt samen metBram Vermeulen, Jop Pannekoek
Triviavormt jarenlang samen met Bram Vermeulen het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen
Externe infoOfficiële site

Freek de Jonge in de media
Oeuvre Freek de Jonge

Freek de Jonge heeft samen met zijn kompaan van het eerste uur, Bram Vermeulen, een totale nieuwe vorm van cabaret in ons land geïntroduceerd. Tot de jaren zestig maken Wim Kan, Paul van Vliet en Wim Sonneveld de dienst uit in het cabaret-amusement. Bram en Freek slaan in als een bom met het avant-gardistische Neerlands Hoop in Bange Dagen waarin ze een mengeling brengen van vlijmscherpe linkse teksten, gecombineerd met show en rock 'n roll. Domineeszoon Freek wordt wel verweten dat hij als een 'evangelist' niet op de kansel, maar op het toneel staat, en veel fans van het eerste uur laten het later afweten omdat ze "...niet keer op keer willen worden uitgescholden..." door hun idool. Toch weet De Jonge met zijn slimme 'rode-draad-formule' jaar in jaar uit boeiende theaterprogramma's te brengen die het, dankzij regisseur Jop Pannekoek, ook uitstekend op de televisie doen. Freek is het tegendeel van de ideale, knappe schoonzoon, maar zijn vrouw Ella weet Freek iedere keer op sublieme wijze te transformeren tot een verrassende toneelpersoonlijkheid. De Jonge's geëngageerdheid blijkt telkenmale, bijvoorbeeld wanneer hij de misstanden van het regime van dictator Videla, de NAVO-aanvallen in Servië en Kosovo of de rol van Máxima's vader tijdens de Argentijnse junta aan de kaak stelt.


Vormt met Bram Vermeulen het carabetduo Neerlands Hoop in Bange Dagen . Dit houdt stand van 1969 tot 1979. Het komt voor het eerst op televisie in het programma Verslag op Dinsdag (KRO 1969). In 1975 verzorgt het zeven programma's voor de VARA . In 1978 ageren Vermeulen en De Jonge tegen deelname van het Nederlands voetbalelftal aan de wereldkampioenschappen in de dictatuurstaat Argentinië.


Freeks eerste soloprogramma is De Komiek (VPRO 1980). Hij brengt voor het eerst een Oudejaarsprogramma in 1984. Verspreid over de jaren tachtig brengt hij voor de VPRO een aantal radio-improvisaties. Die verschijnen op de dubbel-cd Draagmoeders in 1991. Een vierdelige serie met schetsen uit het leven van een artiestengezin is in 1995 te zien in Freeks Humorparade (VPRO). In 1996 is hij gastheer in het VPRO-programma Zomergasten. De VPRO brengt in 1997 het jubileumprogramma Gemeen goed. Wanneer in 2000 om het Europese voetbalkampioenschap wordt gespeeld, geeft Freek op RTL4 bij Barend & Van Dorp commentaar. Als de Kamerverkiezingen naderen, houdt hij een aantal fictieve telefoongesprekken met politici, uitlopend op zijn grote programma De Stemming. In 2004 treedt hij op voor militairen in Irak. In hetzelfde jaar verzorgt hij voor de VPRO elf shows onder de titel De Vergrijzing met als uitgangspunt zijn zestigste verjaardag.