GIEL

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 13 apr 2012 om 13:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2004-heden
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genremuziekpraatprogramma, amusement
Decennia2000-2009, 2010-2019
Lengte180'
Mediumradio
Externe infoOfficiële site


Beschrijving

Nederland wordt vanaf mei 2004 wakker met 'shockjock' Giel Beelen. De populaire 3FM-dj presenteert elke werkdag, van zes tot tien uur 's ochtends, zijn eigen radioshow Giel. Altijd spraakmakende radio met liveoptredens, nieuws en (sinds 31 augustus 2004) de GIEL-mobiel, waarop elke dag een andere bekende Nederlander wordt gebeld.

Maar er is ook ruimte voor de gedichten van Nico Dijkshoorn en de columns van schrijver Kluun en cabaretier Joep van Deudekom (de Joep van Deudecolumn). En dan hebben we het niet eens gehad over het weerbericht door opa Beelen en de rubriek met opvallende radio-items De radio draait door.

Het is opvallend dat Beelen de zeer gewilde en concurrentiegevoelige ochtenduren mag vullen. Het zegt veel over zijn populariteit en het vertrouwen dat 3FM in hem heeft. Dat is weleens anders geweest; Beelen wordt in het begin van zijn carrière regelmatig ontslagen wegens te controversiële acties of uitspraken.

Makers

Presentator Giel Beelen

VARA.


Achtergrond informatie

In het programmaonderdeel Gaat ie mee of zegt ie nee?, vraagt verslaggever Lex Uiting bekende Nederlanders om hun mening over een verzonnen kwestie. De grote vraag is of de geïnterviewden meepraten met het kletsverhaal. In april 2012 veroorzaakt het interview met John Leerdam, Tweede Kamerlid voor de PvdA, grote commotie als Leerdam tot drie maal toe blijkt mee te praten over verzonnen feiten. Zo vraagt Uiting Leerdam naar zijn mening over de vervroegde vrijlating van terreurverdachte Jael Jablabla, een ter plekke verzonnen naam. Leerdam doet alsof hij zich uitgebreid in de zaak heeft verdiept en meldt dat de vicevoorzitter van de PvdA hierover al heeft gesproken. Leerdam gaat ook serieus in op Uitings vraag over de Israëlische premier Sharon die de Syrische president Assad asiel zou willen verlenen. Sharon ligt dan al jarenlang in coma. Ook luistert Leerdam graag naar de niet bestaande band Glen & The Kuckucks. Nadat zijn ijdele fouten in de media breed zijn uitgemeten, neemt Leerdam afscheid van de Tweede Kamer omdat zijn geloofwaardigheid, en die van de PvdA, beschadigd is door zijn optreden in GIEL.