Hoepla

Uit B&G Wiki
Periode1967
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreJongerenprogramma, Satire
Decennia1960-1969
Mediumtelevisie

Hoepla.jpg

Beschrijving

Rebels jongerenprogramma dat veel stof doet opwaaien doordat het taboes in de samenleving doorbreekt. 'Hoepla' brengt de 'underground' cultuur in beeld, maar hier is Nederland in 1967 nog niet klaar voor. Openlijke naaktheid en dronken militairen zorgen ervoor dat vele kijkers en diverse leden van de Tweede Kamer schande spreken van het programma. Slechts drie afleveringen worden uitgezonden. Hoewel 'Hoepla' de VPRO een vernieuwend imago bezorgt, besluit de omroepleiding na veel negatief commentaar en het daarmee gepaard gaande ledenverlies het programma van de buis te halen.

'Hoepla' zal altijd in één adem genoemd blijven worden met de blote borsten van fotomodel Phil Bloom.

Makers

Gies Jaspars

Hans Verhagen

Wim van der Linden

Wim T. Schippers

VPRO

Achtergrond

'De VPRO wilde een tv-versie van het VARA radioprogramma Uitlaat. Uitlaat-regisseur Wim de Bie werd gevraagd, maar uiteindelijk was het Haagse Post redacteur Hans Verhagen die met een aantal collega's een programma verzon waarin kunst en kitsch elkaar ironisch omhelsden', zo schrijft Arno Kantelberg in Met het bord op schoot (2001).

In de eerste aflevering op 28 juli 1967 zaten bijvoorbeeld interviews met Pete Townsend en Eric Clapton, maar ook met VVD-voorman Geertsema over streepjespakken, voorafgegeaan door het geluid van een WC die werd doorgetrokken. Het bevatte een pleidooi voor legalisering van drugs, gedichten een mode-item en er liep een bijna bloot meisje door de studio. De VPRO verloor 67 leden. De kranten noemden het een 'een aanwinst', 'een gek uur, 'een oase' in de tweede aflevering las Phil Bloom naakt de Trouw, maar foto's van het gebeuren haalden de dagbladen en Trouw was boos en ook FIAT op de achterpagina mocht niet. Phil Bloom nam voor de filmcamera in Den Haag achter het Vrije Volk plaats en las voor: 'de VPRO zet schaar in naakt van Phil.' En dan net boven haar blote borstjes het adres van de VPRO. Internationale publiciteit. Vragen in de tweede kamer. Nederland op zijn kop ,schrijft Bert van der Veer in Is er nog iets leuks vanavond (2007). De totale duur van het optreden van Phil Bloom in de verschillende afleveringen duurde waarschijnlijk minder dan vijf minuten.

Hoepla was het eerste televisiepodium waarop de Nederlandse jaren-zestigjeugd zich kon uiten. Er werden maar drie uitzendingen gemaakt, de geplande vierde aflevering gind niet door. 'Zo veel trammelant om welgeteld 158 Hoepla-minuten lijkt onvoorstelbaar' schref Hans Verhagen in het boekje 'De gekke wereld van Hoepla'. Maar de echo zou nog jarenlang doorklinken, onder meer in het leven van Phil Bloom, die de mythevorming ontvluchtte richting New York, waar ze beeldende kunst ging studeren. Later zou ze weer terugkeren naar Nederland, als schilderes en docente.