Hugo van Krieken

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

NaamHugo van Krieken
GeborenRotterdam, 1951
Functiesjournalist, verslaggever,
redacteur, presentator
Bekend vanVPRO-vrijdag, Z.I., Vroeger vogels, Halte 747
Periode actief1974-2009

Hugo van Krieken in de media
Oeuvre van Hugo van Krieken


Met een diploma School voor Journalistiek op zak begint Hugo van Krieken waar Britse collega’s hun carrière hopen te voltooien: in Fleet Street. In Londen vertaalt en bewerkt hij materiaal van The Guardian voor Nederlandse en Belgische kranten.

Terug in Rotterdam volgt een periode als freelancer in de schrijvende journalistiek (plaatselijke kranten, de Haagse Post), een jaar lang gecombineerd met het geven van humanistisch vormingsonderwijs op basisscholen.

In 1974 komt de radio erbij. Eerst de VPRO (programma’s: Vandaag dit, morgen dat, VPRO-vrijdag, Tilt). De eerste VARA-klus dateert uit 1975. Inmiddels is Hugo sinds 1985 (voor de tweede keer) in vaste dienst bij de de VARA.

Radioprogramma’s waarvoor hij in de loop der jaren als verslaggever, bureauredacteur en/of presentator werkt: Dingen van de dag, De rode cirkel, De wekkerradio, De rode draad, Z.I., Z.O., De Rooie Haan, Vroege Vogels, Kinderen een kwartje, Heuvellaan 33, Popdonder plus, De ronde van Hilversum, VARA's Kerstverhalenconcours, Van belang, Punch, Halte 747 en Haagse veteranen.

Van februari 1992 tot januari '95 maakt Hugo op Radio 1 een voorloper van Over de schutting: Appels én peren. Over de schutting bestaat sinds januari 2004. Het laatste halfuur daarvan maakt twee seizoenen plaats voor Wereldnet (VPRO, Wereldomroep plus de omroep van dienst op Radio 1), door Hugo gepresenteerd.

Om volledigheid te suggereren: Hugo heeft ook ooit gewerkt voor de NOS (Meer over minder), KRO (Echo, Brandpunt), IKON (De andere wereld van zondagmorgen) en Teleac.

In 1981 heeft hij een half jaar in Ierland gewoond, waar hij borden heeft gewassen, journalistiek bedreven, gitaarlessen gegeven en opgetreden. Muziek is nooit ver weg geweest.