Hugo van Krieken

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Theo10 (Overleg | bijdragen) op 8 aug 2009 om 09:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Hugo van Krieken == Met een diploma School voor Journalistiek op zak begon Hugo van Krieken (Rotterdam, 1951) waar Britse collega’s hun carrière hoopten te vol...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Hugo van Krieken

Met een diploma School voor Journalistiek op zak begon Hugo van Krieken (Rotterdam, 1951) waar Britse collega’s hun carrière hoopten te voltooien: in Fleet Street. (Klassiek grapje: ‘De Fleet was vroeger een ondergrondse rivier. Dan weet je wel wat voor journalistiek daar wordt bedreven’). Hij vertaalde en bewerkte in Londen materiaal van The Guardian voor Nederlandse en Belgische kranten.

Terug in Rotterdam volgde een periode als freelancer in de schrijvende journalistiek (plaatselijke kranten, de Haagse Post), een jaar lang gecombineerd met het geven van humanistisch vormingsonderwijs op basisscholen.

In 1974 kwam de radio erbij. Eerst de VPRO (programma’s: Vandaag dit, morgen dat, VPRO-vrijdag, Tilt). De eerste VARA-klus dateert uit 1975. Inmiddels is Hugo sinds 1985 (voor de tweede keer) in vaste dienst bij de de VARA.

Radioprogramma’s waarvoor hij in de loop der jaren als verslaggever, bureauredacteur en/of presentator werkte: Dingen van de dag, De rode cirkel, De wekkerradio, De rode draad, Z.I., Z.O., De Rooie Haan, Vroege Vogels, Kinderen een kwartje, Heuvellaan 33, Popdonder plus, De ronde van Hilversum, VARA's Kerstverhalenconcours, Van belang, Punch, Halte 747 en Haagse veteranen.

Van februari 1992 tot januari '95 maakte Hugo op Radio 1 een voorloper van Over de Schutting: Appels én peren. Over de Schutting bestaat sinds januari 2004. Het laatste halfuur daarvan maakte twee seizoenen plaats voor Wereldnet (VPRO, Wereldomroep plus de omroep van dienst op Radio 1), door Hugo gepresenteerd.

Om volledigheid te suggereren: Hugo werkte ooit ook voor NOS (Meer over minder), KRO (Echo, Brandpunt), IKON (De andere wereld van zondagmorgen) en Teleac.

En in 1981 woonde hij een half jaar in Ierland, waar hij borden waste, journalistiek bedreef, gitaarlessen gaf en optrad. Muziek was nooit ver weg.

Hugo van Krieken is op 5 augustus 2009 plotseling overleden. Hij is 58 jaar geworden.