J.A.A.M. Kors

Uit B&G Wiki
Versie door Hansberg (overleg | bijdragen) op 2 aug 2016 om 12:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Pater J.A.A.M. Kors (bron:fotocollectie beeld en Geluid)

NaamJoannes Augustinus Alphonsus Maria Kors
GeborenBoxtel, 14 september 1885
GestorvenUtrecht, 6 augustus 1966
Functies omroepbestuurder, hoofdredacteur
Bekend vanKRO, NRU, Katholieke Radiogids
Periode actief1945-1959
TriviaTrivia
Externe infoBiografisch Woordenboek

J.A.A.M. Kors in de media
Oeuvre J.A.A.M. Kors

Orthodox en rechtlijnig.

opleiding

Na het gymnasium studeert Kors theologie in Fribourg (Zwitserland). Als Pater Kors treedt hij in 1903 toe tot de Orde der Dominicanen In 1923 wordt hij hoogleraar in de dogmatische theologie in Nijmegen. In 1928 verwisselt hij die leerstoel voor het professoraat in de moraaltheologie en beschouwende sociologie, eveneens in Nijmegen. In 1934/35 is hij er rector magnificus. In 1932 verwerft hij de hoogste wetenschappelijke titel van zijn orde: magister in de theologie. Hij wordt bestuurslid van veel katholieke organisaties.


KRO

In 1945 neemt hij ontslag als hoogleraar en wordt voorzitter van de KRO, tevens hoofdredacteur van de Katholieke Radiogids. Hij wordt gekozen voorzitter van de Nederlandse Radio Unie en later eveneens van de Nederlandse Televisie Stichting. Op 16 oktober 1951 houdt hij een openingswoord bij de eerste tv-uitzending van de KRO. Van 1951 af is hij ook voorzitter van UNDA, de internationale Katholieke organisatie voor radio en televisie. Op zondagmiddag verzorgt hij voor de KRO een apologetisch radioprogramma. Bij de start van de televisie in Nederland waren er met name in religieuze kring grote bezwaren tegen het nieuwe medium. Niet alleen de protestantse bevolking, maar ook de katholieken zagen grote bezwaren.

de televisie als duivel

Pater Kors was een verklaard tegenstander van televisie. Radio zag hij als het middel bij uitstek om de katholieke boodschap te verkondigen, terwijl televisie die boodschap alleen maar kon vertroebelen. Kors ging bij de BBC kijken wat televisie in de praktijk betekende. Toen hij terugkwam was hij meer vastberaden dan ooit om dit verschrikkelijke medium uit Hilversum te weren. Het was helemaal niks, het was oppervlakkig gedoe. Hij verwachte ook dat het medium binnen een aantal jaren weer zou verdwijnen. Ook kerkelijk staat Kors bekend om zijn orthodoxe standpunten. In september 1959 gaat hij met emeritaat.