Jeroen van Koningsbrugge

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 13 okt 2017 om 10:13 (→‎Prijzen en onderscheidingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamJeroen van Koningsbrugge
GeborenRoosendaal en Nispen, 3 september 1973
Functiesacteur, schrijver, zanger, regisseur
Bekend vanIk hou van Holland, De Lama's
Periode actief1997-heden
Werkt samen metRuben Nicolai, Beau van Erven Dorens, Linda de Mol
Externe infoOfficiële homepage

Jeroen van Koningsbrugge in de media
Oeuvre Jeroen van Koningsbrugge

Acteur, schrijver, presentator en zanger. De veelzijdige Jeroen van Koningsbrugge duikt op in televisie-, film- en theaterproducties. Jeroen heeft een uitgesproken mening; hij weet wat hij goed en slecht vindt. Hij houdt van kwaliteit en verafschuwt platheid. Als Lama hoor je hem dan ook niet snel een grap maken over seks; hij bedenkt liever een goede grap dan een makkelijke. Hoewel hij grote bekendheid krijgt als acteur is zijn grote passie toch muziek. Al van jongs af aan droomt hij ervan om net als zijn grote idool Elvis te worden toegejuigd door fans. Zijn band ZEUS is een eerste stap naar dit succes.

Na de middelbare school studeert Jeroen aan de Toneelschool in Maastricht. De docenten vinden hem niet kneedbaar genoeg en na een jaar wordt hij weggestuurd. Met zijn toemalige vriendin verhuist hij naar Amsterdam. Enige tijd werkt hij in een kledingzaak in de Kalverstraat en 's avonds acteert hij met o.a. Daan Schuurmans in een toneelclub. Uiteindelijk besluit Jeroen verder te gaan studeren. Ditmaal aan de Kleinkunst Academie. Ook hier haalt hij de eindtreep niet. Hoewel hij het volledige programma afrondt wordt hem verweten dat hij de kantjes er van af heeft gelopen en krijgt dus geen diploma.

Tijdens zijn studie speelt Jeroen veel televisierollen. Zo is hij onder anderen te zien in Baantjer. Nadat hij gestopt is met zijn studie krijgt Jeroen een rol in de populaire ziekenhuisserie IC en is hij te zien als Dennis van de Ven in de Citroën reclames. Met name de Citroën reclame bezorgt hem bekendheid bij het grote publiek. De nominatie voor een Gouden Loekie wordt helaas niet verzilverd. Met Dennis van de Ven is Jeroen al jaren bevriend en vanaf 2001 werken ze samen onder de naam Jurk!

Wel krijgt Jeroen vanaf dat moment aanbiedingen genoeg. Zo is hij te zien in Koppels en het door hem en Dennis van de Ven ontwikkelde sketchprogramma Nieuw dier bij Talpa. In de tussentijd richt Jeroen samen met Paul Jansen de rockband ZEUS op. De band brengt in 2005 het goed ontvangen debuut album Bad Signs uit.

Na de Talpa-periode keert Jeroen terug naar het toneel met de Theatercompagnie en speelt hij in een aantal korte films. In 2006 keert hij weer terug op de televise. Eerst als presentator van het programma Mannen Mannen voor RTL7 daarna als improvisator in de popualire serie De Lama's. In 2006 maakt hij bovendien zijn regiedebuut met de commercial voor het radioprogramma van Eddy Zoey.

In 2007 maakt hij weer samen met Dennis een satirisch programma genaamd Draadstaal. Dit doet hij twee jaar lang. Dan verleent hij zijn medewerking aan het NET5 programma Tussen de oren. Vanaf 2010 gaat hij zich ook toeleggen op zingen. De cd Avondjurk komt uit waarvan de single Zou zo graag op nummer 1 in de Single top 100 terecht komt.

Jeroen is te zien als teamcaptain in Ik hou van Holland samen met Linda de Mol, Beau van Erven Dorens en later Guus Meeuwis.

Prijzen en onderscheidingen

Zilveren Televizier-Ster (2010, 2011)

Gouden plaat voor Avondjurk (2010)

Rembrandt Award voor beste Nederlandse acteur in Loft (2010)

Zilveren Televizier-Ster Acteur 2017

Discografie

Avondjurk met Jurk! (2010)

Bad Signs met ZEUS (2005).

07 met ZEUS (2007).

Theater

Jesus Christ Superstar als Judas (1997).

Hamlet.

Gilgamesh (2004).

Jeff Koonz (2004).

Leven in hel (2004).

Hooligans (2004).

De kortste eeuw (2005).

Dinner for One (2006).