Joost Prinsen: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 14: Regel 14:
 
| externe_info = [http://www.jg-mulder.speedlinq.nl/joostprinsen/index.html Fansite]
 
| externe_info = [http://www.jg-mulder.speedlinq.nl/joostprinsen/index.html Fansite]
 
| onderschrift = Joost Prinsen
 
| onderschrift = Joost Prinsen
 +
| media = <imagemap>
 +
Image:Audio.png|
 +
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Joost_Prinsen Audio fragmenten]
 +
desc none
 +
</imagemap>
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Joost Prinsen]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Joost Prinsen]]
 
| catalogus = [[Joost Prinsen in de media]]
 
| catalogus = [[Joost Prinsen in de media]]

Versie van 29 jul 2013 om 09:47

Joost Prinsen

NaamJoseph Jules Thomas Prinsen
GeborenVught, 9 juni 1942
Functies acteur, regisseur, presentator, docent, zanger
Bekend vanDe Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom voorheen de Kindervriend, Het Klokhuis, Met het mes op tafel, Maandag Prinsjesdag
Periode actief1969-heden
Werkt samen metWieteke van Dort, Aart Staartjes
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoFansite

Joost Prinsen in de media
Oeuvre Joost Prinsen

Ogen diep verzonken in de kassen, borstelige wenkbrauwen op onweer en het karakteristieke, door merg en been gaande stemgeluid geven Joost Prinsen iets sardonisch. In deze karakteristieke verschijning huist een echte duizendpoot; zingen, acteren, regisseren, presenteren, lesgeven en columns schrijven staan allemaal op zijn CV. Zelf is Joost niet zo blij met deze veelzijdigheid en hij ziet het eerder als een tekort.

Joost doorloopt in negen jaar het Gymnasium Alfa in Weert (kostschool) en Den Bosch. Op zijn elfde kiest hij voor het toneel met in het achterhoofd: "als het niet lukt word ik journalist". Uiteindelijk studeert hij toch eerst twee jaar Rechten. Toneelspelen keert echter weer snel terug als hij in militaire dienst moet. Tijdens zijn diensttijd start hij een soldatenrevue, waarmee hij een tournee langs de kazernes maakt.

Na zijn diensttijd, in 1965, gaat hij naar de Toneelschool in Amsterdam. Hij verwacht geen groot acteur te worden, maar wil in de voetsporen van Wim Kan treden. In 1969 slaagt hij voor zijn eindexamen. Na zijn opleiding wordt hij door Wim Sonneveld geëngageerd voor de musical De kleine parade. Hij kent een matige start; Joost is (nog) niet goed genoeg voor het gevraagde niveau. Zijn streven is een beter acteur te worden. Vervolgens speelt Joost in verschillende gezelschappen. Hij staat op het toneel samen met grote namen als Guus Hermus, Ank van der Moer en Ellen Vogel.

Joost maakt zijn debuut op de televisie in de VARA-serie Hadimassa in 1969, waar hij de aangever van Ton van Duinhoven is. Joost wordt bij het grote publiek echter voornamelijk bekend als Erik Engerd uit de Stratemakeropzeeshow. Dit kinderprogramma met Wieteke van Dort (de Deftige Dame) en Aart Staartjes (de Stratemakeropzee) krijgt een grote kijkdichtheid. De rol van Erik Engerd zal Joost zijn leven lang worden nagedragen.

Vervolgens gaat Joost van de VARA in de jaren '70, via de TROS naar de NCRV in de jaren '80 om uiteindelijk bij de NPS te belanden. Hier maakt hij ondere andere het bekende programma Met het mes op tafel. Hij is zowel de bedenker als de presentator. Joost presenteert het programma met een losse, geheel eigen stijl.

Naast zijn werk voor de televisie heeft Joost ook meerdere malen uitstapjes gemaakt naar de radio. Zo werkt hij ondermeer mee aan het programma Boemerang en vele hoorspelen. Verder is hij te zien op het toneel. Niet alleen regisseert hij verschillende stukken bij de Globe, ook speelt hij mee in een aantal producties en stelt hij een solotheaterprogramma samen, zoals Joost Prinsen & Dick van der Stoep en De firma List & Bedrog.

Terugkijkend op zijn gevarieerde carrière zegt Joost bescheiden: "Ik heb me al die jaren weten te redden door inzet, vlijt, enthousiasme en natuurlijk ook wel wat talent".

Prijzen en onderscheidingen

De Nipkowschijf voor J.J. de Bom v/h de kindervriend (1979).

De Edison voor J.J. de Bom v/h de kindervriend (1982).

Officier in de Orde van Oranje-Nassau (2004).