Jos van Grieken

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 27 jul 2013 om 19:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jos van Grieken (1960)

NaamJoseph Hendricus van Grieken
GeborenAmsterdam, 6 mei 1915
GestorvenWeesp, 30 september 2001
FunctiesGrafisch ontwerper,
illustrator
Bekend vanKunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?
Periode actief1962 - 1980, freelance in 1955
Werkt samen metFons Jansen, Lodewijk Veltmeijer
GalleryGallery


Jos van Grieken werkt in de jaren vijftig samen met Fons Jansen en Lodewijk Veltmeijer voor KRO televisie. Voor elke KRO uitzending verzorgen ze een journaal. Dit journaal heeft nauwelijks bewegend beeld, maar leunt zwaar op landkaartjes, foto's en grafiek, waarvoor Van Grieken als graficus verantwoordelijk is. Desondanks is het journaal een succes en de NTS neemt het in 1956 in het kader van de gezamenlijkheid over. De drie mannen beginnen dan voor zichzelf het bedrijf 'Lumen: Instituut voor toegepaste foto- en filmkunst". Ze maken met name 'klankbeelden', een combinatie van dia's, tekst en geluid (op grammofoonplaat) over religieuze en educatieve onderwerpen, bedoeld als informatief materiaal voor scholen. Van Grieken illustreert bijvoorbeeld de succesvolle productie 'Een kind is ons geboren'.

In 1962 wordt Van Grieken vast aangenomen bij de NTS, op de Afdeling Grafisch Ontwerp die alle illustratie en grafische vormgeving voor televisie verzorgt. Hij blijft tot zijn pensioen in 1980 op deze afdeling werken. Hij ontwerpt voor veel programma's, een van de bekendste is de kinderserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?. Hij wordt verder vooral veel gevraagd voor regisseurs van Bijbelse programma's.

Na zijn dood in 2001 heeft zijn dochter veel illustratief en grafisch werk van zijn hand geschonken aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Een selectie daarvan is te bekijken in de Gallery. Een groot deel van zijn Bijbelse werk is geschonken aan de EO.