KRO in jaartallen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Mvkooij (Overleg | bijdragen) op 11 mrt 2011 om 13:03 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{| class="wikitable" |- style="font-weight:bold" valign="top" | width="112" height="13" | Datum | width="80" | Event |- valign="top" | height="13" | 23-04-1925 | De ...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Datum Event
23-04-1925 De Katholieke Radio Omroep (KRO) wordt opgericht.
24-11-1925 De KRO zendt via de zender van NSF (Nederlandsche Seintoestellen Fabriek) voor het eerst uit.
24-11-1925 De KRO en NCRV nemen een eigen radiozender in gebruik (te Huizen).
31-05-1951 De AVRO, KRO, NCRV en VARA werken voortaan samen in de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), die namens de omroepen als onderhandelingspartner optreedt in wat 'de televisiekwestie' wordt genoemd. De zendgemachtigden willen wel meewerken aan het nieuwe medium, maar eisen van de overheid dat ze, ook na de experimentele periode, kunnen blijven uitzenden. De omroepen krijgen drie uur televisie per week, gedurende twee jaar.
16-10-1951 De KRO verzorgt voor het eerst een televisie uitzending met omroepster Mies Bouwman.
26-11-1984 De omroepen (waaronder de KRO) vragen in de actie Één voor Afrika aandacht voor honger in Afrika.
29-01-1988 Tijdens de finale van de Soundmixshow is het voor het eerst voor kijkers mogelijk om via de telefoon mee te stemmen. 1,2 miljoen mensen proberen hun stem uit te brengen via speciale 06-nummers. Het telefoonnet kan dit niet aan waardoor uiteindelijk maar 139.000 mensen hun stem hebben kunnen uitbrengen. De volgende dag is op de voorpagina's te lezen dat ziekenhuizen, de politie en brandweer uren onbereikbaar zijn geweest. De Amsterdamse politie geeft aan het een schandaal te vinden en het CDA stelt kamervragen naar aanleiding van het voorval.
04-04-1988 De derde publieke zender Nederland 3 gaat van start. De KRO, NCRV, VARA en EO bepalen de programmering op Nederland 1, de AVRO, TROS, VOO en VPRO op Nederland 2 en de NOS met kleine de zendgemachtigden nemen Nederland 3 onder hun hoede.
januari 1989 KRO's actualiteitenrubriek Brandpunt komt in opspraak met de hoofdenaffaire. Willibrord Fréquin heeft een reportage gemaakt over de vermeende handel in mensenhoofden. Het blijkt dat het programma geld betaald heeft om de hoofden te kunnen filmen. Daarnaast blijkt er ook een nep interview met een XTC-handelaar in een nagebouwd laboratorium in het item te zitten. Het achterhouden van deze informatie wordt als een journalistieke doodzonde beschouwd en Fréquin gaat met ziekteverlof.
06-06-1991 De minister van WVC (d'Ancona) wil, met de komst van een commerciële omroep in zijn achterhoofd, de positie van het publieke bestel versterken. De concurrentie moet worden aangegaan met informatie, cultuur en verstrooiing. Daarnaast is ze van mening dat de publieke omroepen meer moeten samenwerken. De profielen van de zenders zijn als volgt: Nederland 1 wordt de levensbeschouwelijke zender (met AVRO, KRO en NCRV), Nederland 2 gaat zich richten op amusement (met TROS, VOO en EO) en Nederland 3 zal een progressief karakter krijgen (met VARA, VPRO en NOS).
31-07-1991 Met de ondertekening van een AKN-overeenkomst maken de AVRO, KRO en NCRV hun samenwerking officieel.
27-09-2002 De netprofilering die gepland staat loopt uit op een conflict binnen de publiek omroep. De raad van bestuur van de NOS stelt voor dat de EO naar Nederland 1 verhuist en de AVRO naar Nederland 2. Deze omroepen vinden dit geen goed idee en worden hierin gesteund door de KRO. De raad van toezicht van de NOS oordeelt dat het functioneren van de raad van bestuur niet voldoende is. Met de woorden dat het besturen van de publieke omroep een "mission impossible" is legt de voorzitter van de raad van bestuur zijn functie neer.

(Bron: RTV Dossier)

Terug naar de KRO