Kinderen van Waterland

Uit B&G Wiki
Versie door Arnoud Goos (overleg | bijdragen) op 9 okt 2008 om 21:42 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1990 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=kinderen%20van%20waterland Beeld & Geluid]. | mak...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1990
Beschikbaar in archiefBeeld & Geluid.
GenreKinderdrama
Decennia1900-1999
Mediumtelevisie
Externe infoCulturaBeschrijving

Kinderen van Waterland is een 13-delige kinderdramaserie waarin kinderen van een basisschool uit de polder centraal staan. Elke aflevering duurt ongeveer 13 minuten en begint met het uitgaan van de school en de kinderen naar huis gaan. In elke aflevering staat één kind centraal, die een groot of een klein avontuur beleven. Al zingt Bram Vermeulen in de titelsong nog dat er helemaal niets gebeurd in waterland, “Zo saai is waterland”, toch beleven Ute, Callas, Spijker, Nina en Beertje na schooltijd van alles, brengen zichzelf en andere regelmatig in de problemen en zullen zelf naar een oplossing moeten zoeken. Spijker probeert bijvoorbeeld een muisje te redden door een muizenval te saboteren, Beertje gooit, wanneer hij hulpdienst heeft op school, teveel vissenvoer in het aquarium en probeert de vissen te redden, Callas en Spijker bang zijn van enge geluiden tijdens het kamperen en denkt Nina ’s nachts dat er inbrekers in huis zijn.

Makers

Crew

Regie: Ben Sombogaart

Producent: Burny Bos

Scenario: Burny Bos

Productieleiding: Maria de Haas

Camera: Jules van den Steenhoven

Geluid: Erik Langhout, Jaap van Zoonen

Montage: Herman P. Koerts, André de Laat

Muziek: Karel von Kleist, Roger Verhaart

Begintune: Bram Vermeulen

Producent: Bos Bros., AVRO

Omroep: AVRO


Cast

Beertje van Veen: Sander Cowie-Charest

Spijker Leemhuis: Olivier Tuinier

Ute Kloek: Marjolein de Klerk

Callas Kramer: Jemina Kate Bos-Ritzman

Vader van Spijker: Kees Hulst

Moeder van Spijker: Annet Malherbe

Nina Leemhuis: Victoria Osborn

Vader van Callas: Ton Tedering

Opa van Callas: Joop Compter

Oma van Callas: Mies Drenth

Moeder van Beertje: Maureen Verspille

Oma van Beertje: Pim Lambeau

Moeder van Ute: Gusta Gerritsen

Juf: Yvonne Ristie

Politieagente: Wiske Sterringa

Keurige dame: Nora Kretz

Dierenarts: Wim Kouwehoven

Badmeester: Frits Jansma

Kapper: Chris Bolczek

Buurvrouwen: Beppie Melissen, Hennie Kamerling

Kinderen van basisschool 't Swaenenest

Kinderen van basisschool De Wegwijzer

Verteller: Bram Vermeulen


Achtergrondinformatie

De eerste aflevering van Kinderen van Waterland werd door de AVRO voor het eerst uitgezonden op 1 oktober 1990 en de laatste aflevering van de serie werd uitgezonden op 24 december van datzelfde jaar. Later is de dertien aflevering tellende serie nog een aantal keer herhaald, zoals in 1991, 1992, 1995 en in 1998.

De serie werd geproduceerd en geschreven door Burny Bos (1944), die met Kinderen van Waterland, na zes jaar bij Villa Achterwerk te hebben gewerkt, haar eerste kinderdramaserie maakte. De serie werd geregisseerd door Ben Sombogaart (1947), die aanvankelijk documentairemaker was, maar zich vanaf begin jaren 80 van de vorige eeuw richtte op het maken van jeugd films en series en in 1993 werd bekroond met het Gouden Kalf in de categorie Beste Regisseur voor de film Het Zakmes. Sombogaart werkte al eerder samen met Burny Bos bij onder andere Mijn vader woont in Rio (1989) en Buurman Bolle (1989). Na Kinderen van Waterland zouden Bos en Sombogaart nog regelmatig met elkaar samen werken, vaak zeer succesvol zoals de films Abeltje (1998), Mijn franse tante Gazeuse (1996) en de hierboven reeds genoemde Het Zakmes (1993) In 1995 verscheen er een vervolg op de serie Kinderen van Waterland waarin kinderen uit dezelfde klas in de grote stad centraal stonden, namelijk Dag Juf, Tot Morgen! Ook deze serie werd geregisseerd door Ben Sombogaart en geproduceerd door Burny Bos.

De aflevering ‘Huismus’ van Kinderen van Waterland won in 1992 de Prix de Jeunesse, een Duitse televisieprijs. In deze aflevering ontdekt de vader van Spijker dat er een muis in het huis loopt en zet een muizenval neer. Spijker vindt dit maar zielig en gaat ’s nachts zijn bed uit om de val te saboteren. Deze aflevering deed in 1991 ook mee aan de competitie van het Nederlands Film Festival.

Kinderen van Waterland is grotendeels opgenomen in de Zaanstreek.

Kinderen van Waterland kwam tot stand mede dankzij een subsidie van het ‘Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties’.