Koefnoen

Uit B&G Wiki
Periode2004-heden
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreAmusement
Decennia2000-2009
Lengte30'
Mediumtelevisie
Externe infoOfficiële site Koefnoen


Beschrijving

Koefnoen is een satirisch televisieprogramma van de AVRO.De Centrale figuren in Koefnoen zijn cabaretiers Owen Schumacher en Paul Groot die op spottende wijze commentaar geven op de actualiteit doormiddel van humoristische sketches.
Koefnoen is ontstaan in 2004 toen VARA's Kopspijkers van de buis werd gehaald nadat Jack Spijkerman zijn overstap had gemaakt naar de commerciële televisiezender Talpa. Owen Schumachter en Paul de groot, die wekenlijks bekende gezichten uit de Nederlandse samenleving persifleerden in dit populaire programma, kwamen in contact met de AVRO en sloten een vier jarige overeenkomst voor het nieuwe programma Koefnoen.
In Koefnoen worden Owen Schumachter en Paul de Groot bijgestaan door collega-cabaretiers met wie ze ook samenwerkten tijdens Kopspijkers. Door de Kopspijkers achtergrond hebben de makers van Koefnoen de traditie, waarin bekende nederlandsers worden geïmiteerd, voortgezet. In de sketches van Koefnoen worden vaak bekende en populaire programma's belachelijk gemaakt. Zo zijn onder andere RTL Boulevard, Idols, Zomergasten en De wereld draait door reeds door Koefnoen gepersifleerd.

Makers

Producent Irene van den Brekel

Tekst Paul Groot, Owen Schumacher, Jeremy Baker, Frank Houtappels, Martin van Steijn

Spel Paul Groot, Owen Schumacher, Jeremy Baker, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Marjan Luif, Sanne Wallis de Vries

Productie Pieter Klok, Jessica Witteman.

Regie Ben van der Meyden, Paul Ruven, Marcel de Vré, Jan Gitsels

Omroep AVRO

Achtergrondinformatie

In 2006 won Koefnoen de Zilveren Nipkowschijf voor beste televisieprogramma van het jaar. Deze zelfde prijs werd 3 jaar eerder in ontvangst genomen door Jack Spijkerman voor het programma Kopspijkers, waar Owen Schumacher en Paul Groot destijds in schitterden als vaste cabaretiers.
Koefnoen kostte overigens in 2007 gemiddeld 160.000 euro per aflevering van een half uur en was daarmee het duurste programma van de publieke omroep.