Leonor Pattinasarany

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 24 aug 2021 om 08:33
Leonor Pattinasarany

NaamLeonor Pattinasarany
GeborenTimor,
FunctiesRegisseur
Bekend vanMedelanders Nederlanders, Document van een drama
Periode actief1985 - heden
Werkt samen metOtjep Hully

Leonor Pattinasarany in de media
Oeuvre van Leonor Pattinasarany

Bevlogen maakster, op zoek naar verhalen uit de Molukse gemeenschap, hier en daar

De eerste jaren

Leonor Pattinasarany wordt geboren op Timor en komt op 12-jarige leeftijd naar Nederland. Ze groeit op in een Molukse wijk in Tiel. Na haar opleiding werkt ze als plaatsvervangend hoofd van een instelling voor verstandelijk beperkten. Dan besluit ze een baan in de media te gaan zoeken. Ze komt terecht bij de NOS, bij het programma Medelanders Nederlanders en doet in 1985 onder meer de redactie bij de aflevering over Molukse vrouwen in de serie Sedjarah kesabaran. Mary Hehuat regisseert deze serie over de geschiedenis van Molukkers in Nederland vanaf WO II.

In 1987 regisseert Pattinassarany een serie over gemengde huwelijken bij Molukse vrouwen Alam wanita. De Molukken en het leven van Zuid-Molukkers in Nederland zullen haar hele oeuvre kleuren.

Theater en drama

In 1990 werkt Pattinasarany met Anis de Jong aan de vertelvoorstelling 'Beta bitjara', met de levensverhalen van twee generaties Molukkers in Nederland. Ze werken ook samen aan de enige dramaproductie die Pattinasarany maakt voor 'Medelanders Nederlanders', Asas bergalombang - Cultuur in beweging.

Kapingen en gijzelingen

Bijna twee jaar is Pattinasarany bezig met de research voor de documentaire Document van een drama, dat zij maakt voor de RVU in 1995. Hierin komen betrokkenen aan het woord over de Molukse acties in de jaren 70: de treinkaping bij Wijster in 1975, de gijzelingsactie op het Indonesisch consulaat in Amsterdam in 1975, de gijzeling op de lagere school in 1977 en de treinkaping bij De Punt in 1977. Ze slaagt erin, mede dankzij haar assistent Otjep Hully, om vier daders te laten vertellen over hun motivatie, de voorbereidingen en de actie zelf. Belangrijk, want voor het eerst komen deze jongens zelf aan het woord. Ook enkele slachtoffers vertellen over de impact die deze gebeurtenis op hen heeft gehad.

Gewelddadigheden op Ambon

In 1999 wil de IKON een reportage maken over de uitwerking van de gewelddadigheden op Ambon op kinderen. Pattinasarany vergezelt zuster Francisco in een noviciaat op een heuvel, waar zij met de kinderen en vrouwen uit Ahuru naar gevlucht is na een aanval van moslims. Daar is zij er getuige van hoe het Indonesische leger, dat de vrouwen en kinderen op de heuvel beschermt, een aanval van moslimmannen afslaat. Er vallen honderden doden.

Zami Awards 1996

In 1996 is Pattinasarany genomineerd voor de Zami Award. Ze zal de 3e prijs krijgen achter winnares Jessica Dikmoet en Tessa Boerman (2e)