Linda de Mol

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 2 nov 2017 om 09:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Linda de Mol in 1996

NaamLinda Margaretha de Mol
GeborenHilversum, 8 juli 1964
Functies acteur, ondernemer, presentator, schrijver, zanger
Bekend vanGooische vrouwen, Love letters, Postcodeloterij: Miljoenenjacht, Spangen, Ik hou van Holland
Periode actief1985 - heden
Werkt samen metBeau van Erven Dorens, Robbie Hahn, John de Mol, Monique van de Ven, Paul de Leeuw
TriviaTrivia


Linda de Mol is presentatrice van grote amusements- en spelprogramma’s. Ze profileert zich later in haar carrière ook als actrice.

Beginjaren

Linda de Mol verschijnt al op jonge leeftijd als presentatrice op televisie in het programma Wat je zegt ben je zelf van de AVRO. Na de middelbare school gaat ze rechten studeren maar na drie jaar neemt ze bij broer John een presentatieklus aan. Voor de buitenlandse zender Sky Channel (die ook in Nederland te zien is) presenteert ze het kinderprogramma The DJ Kat Show.

Succesvolle programma’s bij de TROS

In 1985 is De Mol voor het eerst bij de TROS te zien. Ze is de assistente van Ron Brandsteder in zijn populaire programma Showbizzquiz. Al snel krijgt ze een eigen programma dat ook haar naam draagt. In het maandelijkse programma Linda ontvangt ze gasten uit binnen- en buitenland. Jarenlang is Linda de Mol een van de boegbeelden van de TROS. Haar kracht blijkt vooral te liggen in het presenteren van grote spelprogramma’s. In de succesformules Love letters en Miljoenenjacht toont ze grote betrokkenheid bij de kandidaten.

Carrière in Duitsland

Love letters wordt in Duitsland een grote hit onder de titel Traumhochzeit met Linda de Mol als presentatrice in vlekkeloos Duits. Ook bij de Oosterburen groeit De Mol uit tot een publiekslieveling. Na een aantal jaren zet ze haar Duitse carrière in de ijskast, omdat deze lastig te combineren is met haar bezigheden en gezinsleven in Nederland. In 2012 probeert ze met het programma The winner is ... een comeback te maken, maar het programma slaat niet aan.

Overstap naar Talpa

In 2006 verlaat Linda de Mol de TROS en verhuist naar de zender Talpa van broer John. Het populaire spelprogramma Miljoenenjacht verhuist mee. Ze krijgt ook een talkshow met Beau van Erven Dorens en samen met Gordon presenteert ze Just The Two Of Us waarin bekende Nederlandse vocalisten andere bekende Nederlanders begeleiden bij een mogelijke carrière als popster.

Succesformules bij RTL

De zender Talpa wordt niet het succes waar John de Mol op gehoopt had. Hij verkoopt de zender in juni 2007 aan RTL. De programma’s en presentatoren verhuizen mee. Vanaf dat moment is Linda de Mol het boegbeeld en kijkcijferkanon van RTL4. Het programma Ik hou van Holland moet in 2009 nog concurreren met het programma van Paul de Leeuw op de zaterdagavond. Maar vanaf 2010 is het programma van De Mol steevast de grote hit met ruim 2 miljoen kijkers. Ook het spelprogramma Weet ik veel wordt een succes. Vanaf 2013 komt daar nog het praatprogramma Linda’s Zomerweek bij.

Acteren

Samen met Monique van de Ven is De Mol als actrice te zien in de politieserie Spangen (1999). Ze speelt hoofdrollen in de films Ellis in glamourland (2004) van Pieter Kramer en in Terug naar de kust (2009) van Will Koopman. Ook heeft ze in twee Duitse films geacteerd. Haar bekendste rol is die van de Amsterdamse Cheryl Morero in de serie Gooische vrouwen. De door De Mol bedachte serie is het enige echte wapenfeit van de zender Talpa. Het succes wordt voortgezet op RTL4 en krijgt na vijf seizoenen ook nog twee filmversies. Samen met regisseur Will Koopman bedenkt ze onder de vlag van Talpa Fictie nieuwe dramaproducties. In een aantal van deze producties speelt ze zelf een rol, zoals in Divorce en De Familie Kruys.

Populariteit

Linda de Mol geniet al ruim drie decennia van een ongekende populariteit in Nederland. Vrijwel alles dat ze aanpakt verandert in goud. Naast een glansrijke carrière op televisie is ze ook een zakenvrouw. Haar naam is een merk en dat weet ze ten volle uit te buiten met o.a. een eigen tijdschrift dat haar naam draagt. Het is met een oplage van ruim 200.000 exemplaren het bestverkopende magazine van Nederland.

Prijzen en onderscheidingen

Wassen evenbeeld in Madame Tussaud in Amsterdam (1993)

TROS TV-Ster (1994)

De ‘Murcanti Plaza Award’, de ‘Show Löwe’ (Gouden Leeuw), de ‘Goldene Kamera’, de ‘Bronze Kabel’, de ‘Silberne Otto’, de prestigieuze ‘Publikums BAMBI’ en de Bayerische Fernsehpreis (alle prijzen in Duitsland)

De Lifetime Achievement Award (2001)

De Zilveren Televizier-Ster (2001, 2011, 2013)

Prijs voor De Omroepman/vrouw van het jaar (2009)

Televizier Oeuvre-Ring (2015)

Beeld en Geluid Oeuvre Award (2017)