Marcel Musters

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Psamwels (Overleg | bijdragen) op 22 jan 2010 om 12:51

Ga naar: navigatie, zoeken

NaamMarcel Johannes Petrus Cornelis Musters
GeborenTilburg, 6 juni 1959
Functiesacteur
Bekend vanGooische vrouwen, Keyzer & De Boer advocaten, Oud Geld, Vuurzee
Periode actief1985-heden
Werkt samen metMichiel van Erp, Frank Houtappels, Lineke Rijxman
Triviapartner van acteur Jeroen Willems

Marcel Musters in de media
Oeuvre van Marcel Musters

Hij speelt zijn rollen vol overgave zodat hij naar eigen zeggen het dagelijks leven op orde kan houden. Marcel Musters houdt er niet van zijn gevoelens op te kroppen en geeft dan ook graag uitdrukking aan extreme emoties, zij het alleen op de bühne. Die uitbundigheid voor de camera en op het toneel compenseert zijn ingetogen leefstijl. Al vijfentwintig jaar weet Musters als artistiek leider én als acteur de gemoederen van het publiek in beweging te brengen

Met een vader als horeca-ondernemer en een moeder die de zorg draagt voor vier kinderen, zit het leiderschap kennelijk bij Musters in het bloed. Hoewel hij maar liefst zes jaar heeft gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige, blijkt zijn roeping toch elders te liggen. In 1985 slaat Musters een totaal andere weg in als medeoprichter van het theatergezelschap Mugmetdegoudentand, waar tevens wordt geëxperimenteerd met andere disciplines zoals televisie. Het jaar daarop rondt hij zijn opleiding aan de Toneelschool Amsterdam af.

Musters belangstelling voor psychiatrie staat niet geheel los van zijn fascinatie voor het acteervak. Acteren brengt balans in zijn gemoedstoestand en heeft dan ook een therapeutische werking. Het blijkt een uitstekend middel om zijn onzekerheid te maskeren.

Het bruisende New York, niet de meest voor de hand liggende locatie als het om bezinning gaat, is voor Musters de plek waar hij een paar maanden per jaar tot rust kan komen.


Prijzen en onderscheidingen

Gouden Beeld voor beste acteur in Hertenkamp (2000)

Gouden Kalf nominatie voor beste acteur in Tussenstand (2007)