Margreet Spijker

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 1 apr 2014 om 13:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamMargreet Spijker
GeborenZwolle, 10 juni 1964
Functiesnieuwspresentator, presentator
Bekend vanRTL Nieuws, Nieuwslijn, 5 in het land, Editie NL
Periode actief1995-heden
Werkt samen metRoland Koopman, Roelof Hemmen

Margreet Spijker in de media
Oeuvre van Margreet Spijker

Zodra Margreet Spijker kan schrijven, stuurt ze brieven naar de Koningin. Haar ouders zijn steeds stomverbaasd wanneer er een brief met een stempel van het koningshuis op de mat ligt, maar Spijker vindt het juist leuk dat ze op deze manier contact kan maken met een andere wereld dan de hare. Het wordt al gauw duidelijk dat ze journalist wil worden. Tijdens haar opleiding aan de School voor Journalistiek in Kampen volgt ze haar stage bij De Telegraaf. Dit is voor haar de juiste plek om te kunnen falen zonder haar baankansen te vergooien. “Dat kon daar, omdat ik wist dat ik er toch niet wilde werken.”


Radio en televisie

Wanneer ze na haar studie de journalistieke praktijk in wil gaan, belt ze Paul Witteman met de vraag hoe hij zijn journalistieke carrière heeft opgezet. Hij waardeert haar spontane actie en adviseert haar te beginnen bij Radio 1. Volgens de eindredacteur van deze zender kan ze beter beginnen bij een lokale of regionale omroep. Dat doet ze en na slechts zes keer het nieuws te hebben gelezen voor de lokale omroep in Amsterdam, wordt ze al gevraagd voor Radio 10 Gold. Vanaf dat moment hoeft ze niet meer te solliciteren.

Ze komt terecht bij Radio Noord-Holland, waar ze met de uitzending over de Bijlmerramp haar grote doorbraak beleeft. Nadat ze vrijwel meteen van de ramp op de hoogte is, stuurt ze alle verslaggevers op pad en worden het naar eigen zeggen waanzinnige, goede uitzendingen. Hierdoor krijgt ze het vertrouwen de overstap te maken naar een landelijke omroep. Ze begint als presentator bij Radio 2 en later bij Nieuwslijn van Veronica, waar ze werkt als bureauredacteur, verslaggever en reserve-presentator. “De eerste keer dat het rode lampje van de camera aanging en er werd afgeteld, dacht ik: wie heeft bedacht dat ik dit moet gaan doen? Ik voelde me net een klein meisje in dat indrukwekkende decor met die opkomende schermen.”

Na Nieuwslijn werkt ze even als research verslaggever voor het RTL Nieuws, maar wordt al gauw presentator, eindredacteur en verslaggever van 5 in het land. Haar werk als verslaggever wil ze liever niet missen, totdat ze voor de zoveelste keer met haast in de file staat en beseft dat het eigenlijk een stressbaan is. Als het programma stopt, is ze voor korte tijd het gezicht van het uitgebreide RTL Nieuws van zes uur. Na de geboorte van haar dochtertje in 2003 valt ze in als presentator van het Nieuws en Editie NL. Op deze manier is het moederschap goed met het televisiewerk te combineren, al is het volgens Spijker nooit leuk om op de reservebank te zitten.


RTL Nieuws

Vanaf 2010 vormt ze met Roelof Hemmen een vast presentatieduo van het RTL Nieuws van half acht. Ze heeft tijdens haar presentatiedienst inbreng op de redactie wat betreft de keuze van onderwerpen en invalshoeken en spreekt met correspondenten en verslaggevers de vraaggesprekken door. Verder houdt zich vooral bezig met het herschrijven van de teksten die ze door verslaggevers en verwerkers krijgt aangereikt. Volgens Spijker kun je namelijk geen goede presentator zijn als je niet je eigen teksten schrijft. “Iedereen praat nu eenmaal op een andere manier.” Zelf probeert ze een technisch lezer te zijn door duidelijke keuzes te maken in klemtonen en per zin de nadruk op een woord te leggen.

Ze vindt een uitzending pas geslaagd wanneer alle items die door de redactie van tevoren zijn bedacht, goed uit de verf zijn gekomen. Toch zijn er ook genoeg momenten waarop er tijdens de uitzending vers, belangrijk nieuws binnenkomt en ze moet improviseren, zoals bij de moord op Pim Fortuyn. “Ik kon niks doen, terwijl het in onze achtertuin gebeurd was. We hebben ons echt door die uitzending heen moeten worstelen. Als zo’n ongescripte uitzending toch lukt, ben ik heel trots.”

Ze kijkt haar uitzendingen niet graag terug, maar ontkomt er niet aan als het RTL Nieuws van vier uur wordt herhaald op de vele televisies die de redactie rijk is. Toch leest ze af en toe op internet opmerkingen van kijkers over haar presentatie en valt het haar op hoe aardig de meeste eigenlijk zijn. Ook op straat krijgt ze vaak reacties, maar weten mensen vaak niet waar ze haar van kennen. “Laatst vertelde iemand me dat ik een bekend gezicht had. Mijn dochter riep meteen: ‘Ja, mijn moeder is van de tv!’ Waarop die man antwoordde: ‘Dat zou je wel willen hè, dat je moeder van de tv was.’ Daar moeten we dan wel erg om lachen.”

Op 28 maart 2014 presenteert Spijker voor de laatste keer het RTL Nieuws. Ze past niet binnen de nieuwe koers die de hoofdredactie voor het nieuwsprogramma heeft bepaald.