Roelof Hemmen
Naam | Roelof Hemmen |
Geboren | Rotterdam, 3 april 1963 |
Functies | nieuwspresentator, journalist, verslaggever |
Bekend van | RTL Nieuws |
Periode actief | 1993-heden |
Werkt samen met | Loretta Schrijver, Mariëlle Tweebeeke, Margreet Spijker |
Roelof Hemmen in de media Oeuvre van Roelof Hemmen |
Op zijn zestiende weet Roelof Hemmen dat hij naar de journalistenschool wil. Vooraan staan bij belangrijke gebeurtenissen en avonturen beleven, dat lijkt hem wel wat. Wanneer hij na de havo pas bij zijn vierde poging wordt ingeloot voor de School voor Journalistiek werkt hij al met veel plezier als leerling-verslaggever bij de Haagsche Courant. “Bekijk het nu maar met je journalistenopleiding, dacht ik toen. Ik doe het op mijn eigen manier.”
Schrijvende journalistiek
Zijn eerste journalistieke project is een wijkkrantje, waarvoor hij fotografeert en mensen interviewt. Later leest hij zelfgemaakte nieuwsberichten voor bij de lokale omroep in Zoetermeer. Via deze plek rolt hij vervolgens in de Zoetermeerse redactie van de Haagsche Courant. Hij werkt er een tijd als leerling-verslaggever, maar mag dan aan de slag als politieverslaggever op de stadsredactie in Den Haag. Volgens Hemmen een fantastische tijd voor een jonge verslaggever, met schitterende misdaden. “Dan lag er weer een lijk op straat en ging mijn pieper. Op stel en sprong ging ik er naartoe. Uitzoeken wat er aan de hand was, gewoon het journalistieke handwerk, dat deed ik.”
Na ongeveer acht jaar schrijven voor de Haagsche Courant, vertrekt hij naar De Telegraaf. Tweeëneenhalf jaar later komt hij erachter dat de combinatie Roelof en Telegraaf toch niet helemaal klopt. Hij solliciteert bij het RTL Nieuws en wordt bureauredacteur op de nieuwsdienst. Na tien jaar zelfstandig op pad te zijn geweest, vindt hij het lastig om opeens ‘in een kippenhok’ achter een bureau te zitten en voelt hij zich de secretaresse van de verslaggever. “Ik bedacht een verhaal, regelde alles en de verslaggever kopte ‘m even in! Dat moest veranderen.” In 1995 worden de rollen omgedraaid: Hemmen wordt parlementair verslaggever in Den Haag. De allereerste ‘standupper’ op televisie valt niet mee. Na een slapeloze nacht komt de tekst er na dertien keer proberen eindelijk zonder gestotter uit. Al snel gaat zijn verslaggeving beter en ziet zijn baas ook een presentator in hem.
RTL Nieuws
In 2001 is zijn eerste uitzending van het RTL Nieuws. “Ik maakte me groot, keek heel streng en vertelde met mijn laagste stem. Dat was tamelijk belachelijk.” Ook de coaches van CNN, waar Hemmen vanwege een uitwisselingsproject in 2006 een maand meeloopt, zijn niet erg te spreken over zijn manier van presenteren. “Ze vonden het net Russische televisie en vroegen zich af waarom ik niet met een glimlach ‘goedenavond’ kon zeggen. Tja, waarom kon dat eigenlijk niet? Het is zoveel prettiger als iemand glimlacht.” Na zijn bezoek bij de Amerikaanse nieuwszender presenteert hij minder strak en zoekt hij meer de grenzen op. Hierbij is Hemmen ook wel eens over het randje gegaan, door het nieuws iets teveel aan te dikken. “Dat is natuurlijk fout, want het nieuws op zich is al spannend genoeg. Ik wil mensen nu eenmaal prikkelen.”
Het RTL Nieuws om half acht presenteert hij samen met Margreet Spijker. Volgens Hemmen heeft duo-presentatie voor- en nadelen. “Met z’n tweeën kun je van tevoren een beetje sparren en de tekst goed maken. Maar wanneer ik alleen presenteer, kan ik alles op mijn manier doen én krijg ik alle aandacht. Dat vind ik natuurlijk ook fijn.” Tijdens zijn presentatie probeert Hemmen betrokken te zijn bij het nieuws en de kijker, maar wil hij tegelijkertijd ook afstand bewaren als presentator. Een ingewikkelde constructie, maar volgens Hemmen gaat het samen. Bij het nieuws over het overlijden van RTL Nieuws-cameraman Stan Storimans in 2008 is hij emotioneel erg betrokken en ook de moord op Pim Fortuyn in 2002 heeft veel indruk op hem gemaakt. “Ik volgde zijn campagne als verslaggever, dat was geweldig. En opeens was hij dood. Krankzinnig.”
Hemmen zou graag nog eens meer achter het nieuws willen duiken, zoals hij in 2009 een documentaire maakt over het drama op Koninginnedag in Apeldoorn en voor de reportage ‘Groeten uit Uruzgan’ een bezoek brengt aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. “Het nieuws is vlug en zo voorbij. Ik weet dat er meer achter zit, maar kan dat niet gaan halen. Wij zijn nu eenmaal een nieuwsmachine.” Zijn core business is nieuwslezen en dat hoopt hij nog heel lang te blijven doen, het liefst zo betrouwbaar mogelijk. “Mijn grootste doel is dat als ik je iets vertel, je naar me luistert en denkt: wat die Hemmen zegt, dat klopt wel.”