Margriet van der Linden

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 14 jun 2012 om 11:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamMargriet van der Linden
GeborenNieuw-Lekkerland, 31 januari 1970
Functiesredacteur, Journalist, Presentator
Bekend vanVijf in ’t land, Twee vandaag, Zomergasten
Periode actief1992-heden
Werkt samen metPeter van Ingen, Margreet Spijker, Paul Witteman
Externe infoArtikel in de Volkskrant januari 2009

Margriet van der Linden in de media
Oeuvre van Margriet van der Linden

Margriet van der Linden groeit op in Ridderkerk in een Christelijk milieu. Na de middelbare school, de reformatorische scholengemeenschap Guido de Bres in Rotterdam, studeert ze aan de Christelijke Hogeschool voor Journalistiek in Amersfoort. In 1992 belandt van der Linden bij de televisie als ze redacteur wordt voor de Ronde van Witteman. In 1994 is de overstap naar de Holland Media Groep, waar ze voor verschillende programma’s werkt, waaronder RTL Nieuws. Als presentator is te zien bij 5 in het land.

Tussen 1998 en 2001 is van der Linden correspondent in New York, onder meer voor Twee Vandaag. Ze werkt als presentator voor AT5 en RTV Noord Holland, BNR Nieuwsradio en Het gesprek. Ze is vijf jaar hoofdredacteur van het tijdschrift BLVD en is sinds 2008 van het feministische maandblad Opzij. In 2009 is ze de nieuwe presentator van Zomergasten.

Door collega’s wordt ze omschreven als een goede journalist, gefocust op inhoud. Tegelijkertijd wordt ze geroemd om haar onderkoelde, cynische woordgrappen en sterke imitaties van Rita Verdonk en koningin Beatrix. Ze weet al jong dat ze de journalistiek in wil, omdat ze het vak associeert met de wereld zien. Zo biedt de journalistiek haar een ontsnapping aan het Christelijke milieu. Ze ervaart op een gegeven moment het geloof als een beperking, zeker op het moment dat ze er achter komt lesbisch te zijn. In haar werk ontwikkelt ze zich op verschillende disciplines in het journalistieke vak.

Peter van Ingen omschrijft haar als interviewer als een scherp observator, die bereid is mee te gaan in de gedachtegang van een ander. Dat maakt het mogelijk emoties te begeleiden. Het vertrouwen van de geïnterviewde is essentieel in een programma als Zomergasten.

Bron: NRC Next 24 juli 2009