Matthijs van Nieuwkerk

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door WikiSysop (Overleg | bijdragen) op 28 mei 2020 om 09:20

Ga naar: navigatie, zoeken
Matthijs van Nieuwkerk

Het liefst had hij een carrière gemaakt als profvoetballer. De carrière van Matthijs van Nieuwkerk slaat uiteindelijk een hele andere richting in. In zijn succesprogramma De wereld draait door komen al zijn trademarks terug: zijn net iets te strakke pak, zijn wispelturigheid, het enthousiasme waarmee hij zijn gasten ondervraagt, zijn brede algemene feitenkennis en die typische charismatische blik waarmee hij de camera en zijn gasten voor zich wint. Hij wordt weleens een zondagskind genoemd. Niets is echter minder waar; Matthijs werkt gewoon heel hard.

Jeugd

Na het behalen van zijn VWO-diploma aan het Alberdingk Thijm College in Hilversum besluit Matthijs Nederlands te studeren aan de universiteit van Amsterdam. Veel studeren doet Matthijs niet, zelf noemt hij zijn studieperiode dan ook de "vier caféjaren". Tijdens zijn studie blijkt al wel dat zijn charisma in zijn voordeel werkt. Medestudente Connie Palmen schrijft zo een complete scriptie voor hem.

Het Parool

Zijn studie voltooit hij niet; er komt iets anders op zijn pad. Via jeugdvriend Mark van den Heuvel (de zoon van KRO-coryfee Aad van den Heuvel) komt hij in 1987 terecht bij Het Parool. Matthijs voelt zich er meteen thuis. In korte tijd werkt hij zich hier op van literatuurredacteur tot chef kunst, vervolgens tot adjunct-hoofdredacteur en ten slotte tot hoofdredacteur. Als hoofdredacteur weet hij de krant, waarmee het in verschillende opzichten niet goed gaat, een nieuwe richting in te duwen en uit de problemen te halen.

Televisiedebuut

Gedurende zijn werkzaamheden bij Het Parool maakt Matthijs zo af en toe tijd vrij voor andere projecten. Zo maakt hij begin jaren '90 als interviewer zijn televisiedebuut in het VPRO programma Prima vista! en zet hij in 1994 met Henk Spaan het voetbalmagazine Hard Gras op. Ook maakt hij zijn presentatiedebuut op de radio met het programma Opium.

AT5

In 2001 breekt een chaotische periode aan waarin Matthijs regelmatig van baan wisselt. Hij stopt met zijn werkzaamheden voor Het Parool en gaat aan de slag als hoofdredacteur bij de Amsterdamse televisiezender AT5. In diezelfde periode is hij ook voor de camera's te zien in het VARA programma De gids. Hierin is de ietwat ongemakkelijke presentator nog duidelijk zoekende naar een eigen stijl.

Hilversum

Na een jaar houdt hij het bij AT5 voor gezien en vertrekt naar Hilversum. Deze keer vervult hij de functie van net-coördinator van Nederland 3. Hij is niet lang werkzaam in deze functie. Matthijs schrikt een beetje van de "betonnen wereld" die hij er aantreft "waarin voor creativiteit niet veel ruimte is". Als hij de kans krijgt om samen met collega Felix Rottenberg het actualiteitenprogramma NOVA te presenteren hapt hij dan ook meteen toe. Ook het NOVA-avontuur duurt niet lang. Een conflict met de redactie heeft een pijnlijke publieke aftocht tot gevolg.

Holland Sport, DWDD

Matthijs laat zich echter niet uit het veld slaan. Zijn doorbraak volgt een paar jaar later met Holland sport. Hij zet zichzelf daarna definitief op de kaart met De wereld draait door. Hierna lijkt alles wat Matthijs aanraakt in goud te veranderen. Zo volgen successen als Top 2000 a go-go en TV moment van het jaar.

In 2007 keert Matthijs eenmalig terug naar de wereld van geschreven media. Door de makers van het tijdschrift Linda wordt hij benaderd voor een special. Het magazine wordt eenmalig omgetoverd tot Matthijs en hij verzorgt zelf de samenstelling en een aantal interviews. Het liefst had hij een interview gehouden met zijn voorbeeld Jonathan Ross, dit zagen de makers van Linda niet zitten. Wel interviewt Matthijs prinses Mabel Wisse Smit.

Prijzen en onderscheidingen

Zilveren Nipkowschijf voor Holland sport (2005)
Beeld en Geluid Award in de categorie TV persoonlijkheid van het jaar (2007)
Gouden Televizier-Ring voor De wereld draait door (2007)
BNN De hoofdprijs voor beste presentator (2007)
Sonja Barend Award (2009)
Greatest Man Award (2009)
Ere Zilveren Nipkowschijf