Henk Spaan

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Henk Spaan in 1986

NaamHenk Spaan
GeborenHeerhugowaard, 30 september 1948
Functies schrijver, radiomaker, televisiemaker
Bekend vanTussen start en finish, Pisa, Verona, Die 2: Nieuwe koeien, Studio Spaan
Periode actiefeind jaren zeventig - heden
Werkt samen metGuus Luijters, Harry Vermeegen, Ferry de Groot, Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten
TriviaTrivia

Henk Spaan in de media
Oeuvre Henk Spaan

Henk Spaan is een speciaist op het gebied van het voetbal. Zijn wedstrijdanalyses presenteert hij op een bedachtzame intellectuele wijze. Maar Henk kan meer dan dat. Samen met Harry Vermeegen geeft hij een nieuw gezicht aan het genre sportprogramma's met hun eigenzinnige satirische humor. Dat Henk slechts de serieuze helft is van het duo is een misvatting. In zijn rol als Popie Jopie is hij een ware komiek. Sterker nog de persiflage haalt zelfs het wereldnieuws.

Na de HBS studeert Henk een tijdje Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn studie is Henk werkzaam als redactielid van het studentenblad Popia Cures. Door collega Guus Luijters, ook redactieleid van 'PC', wordt Henk overgehaald om samen met hem een hoorspel te schrijven voor de KRO. De productieve samenwerking leidt tot meerdere hoorspelen. Ook schrijft het duo een LP met liedjes, bewerken ze het door Tim Krabbé geschreven boek Flanegan tot een filmscript en voltooien ze vier kinderboeken over de voetballende tweeling Eddie en Eric.

Eind jaren zeventig wordt Henk gevraagd voor het sportprogramma Tussen start en finish van de VARA. Bij de VARA-radio ontmoet hij Harry Vermeegen. Het tweetal zal in de loop der jaren uitgroeien tot een klassiek duo. Spaan en Vermeegen zetten zich af tegen de doorsnee-sportjournalist, die sporters met clichevragen benaderen.

In 1982 maakt Henk zijn televisiedebuut in Pisa. Het aanvankelijk slechts tien minuten durende satirische programma mag zich verheugen in een grote populariteit (4,5 miljoen kijkers!). De parodie met de glazenwasser, waaraan onder andere ook Ferry de Groot (Arie Boksbeugel) meedoet, is hot onder de jeugdige kijkers. Helaas sneuvelt het programma als gevolg van de bezuiningen van de nieuwe VARA topman Marcel van Dam. Spaan en Vermeegen vertrekken in 1986 naar Veronica.

Bij Veronica blijft het tweetal humoristische en sport programma's maken. Na zeven seizoenen Die 2: Nieuwe koeien komt er onverwacht een eind aan de jarenlange samenwerking. In 1996 voert Vermeegen, zonder dat zijn collega Henk iets weet, onderhandelingen met John de Mol over een nieuw programma De regenjas bij de nieuwe betaalzender Sport 7. Wanneer Henk ervan hoort verbreekt hij na bijna 20 jaar de samenwerking met Vermeegen. De laatste drie afleveringen van Die 2: Nieuwe koeien worden overigens wel afgemaakt.

Na een aantal programma's solo bij Veronica keert Henk in 2000 terug bij de VARA. In Studio Spaan werkt hij samen met de cabaretiers Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. Echter na drie seizoenen stopt de VARA deze serie. In februari 2008 houdt hij, na drieëndertig jaar, op met zijn wekelijkse column in Het Parool, omdat hij niet akkoord ging met een verlaging van zijn honorarium. Op dit moment is Henk columnist voor het Algemeen Dagblad en Onze Taal.

Prijzen en onderscheidingen

De Zilveren Reissmicrofoon (1980).

Discografie

“Tussen start en finish” (1981) samen met Harry Vermeegen.

“Heel gewoon, doodgewoon” (1983/84) samen met Harry Vermeegen.

"Hoppa" (1984)samen met Harry Vermeegen.

"Kiwi" (1984) samen met Harry Vermeegen.

“Popie Jopie” (1985) samen met Harry Vermeegen.

"Ed Raket" (1986) samen met Harry Vermeegen.

“Koud he?” (1987) als de The V-Boys (samen met Harry Vermeegen).

"May I have your votes please / Kabaal - Oehoe, oehoe, ik hoor een kangeroe" (1987) als De Verona's (samen met Harry Vermeegen).

"Geluk" (1986) samen met Harry Vermeegen.

“Tiet veur een pafke” (1988) als Harko & Pao (samen met Harry Vermeegen).

"Bitte, bitte, bitte, bitte, ja!" (1988) als Harry und Heinz .

"Rondje van de zaak” (1990) als Die 2 (samen met Harry Vermeegen).

"Mozart en Paul McCartney/Daar heb je de aanstekers weer" (1990) samen met Harry Vermeegen.