Max Westerman

Uit B&G Wiki
Versie door Bas agterberg (overleg | bijdragen) op 26 okt 2009 om 14:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Max Westerman in 1992

NaamMax Westerman
GeborenUtrecht, 3 januari 1958
Functies correspondent, journalist
Bekend vanRTL Nieuws, Max & the City, Max in alle staten
Periode actief1989-2006
Externe infoOfficiële site

Max Westerman in de media
Oeuvre Max Westerman

Max Westerman is ambitieus, neurotisch en een echte workaholic. Hij is een goed waarnemer, een vaardigheid die hem uitstekend van pas komt in zijn werk. Daarnaast is Max populair. Dat blijkt uit de vele reacties op zijn nieuwsitems, maar ook uit de belangstelling van andere televisiemakers voor hem. Naar eigen zeggen komt hij tijd tekort; hij houdt van het dynamische leven, werkt heel hard, een houding die past bij de Amerikaanse samenleving.

Zijn interesse voor journalistiek begint op de middelbare school. Daar adviseert een leraar hem om een abonnement op Newsweek te nemen. Vervolgens vraagt Max in die periode aan TROS-coryfee Wibo van der Linde hoe hij journalist moet worden.

Ook in New York is hij al vroeg te vinden. Op zijn achttiende bezoekt Max voor het eerst New York, waarmee een jeugddroom in vervulling gaat. Hij maakt een rondreis van een jaar door de Verenigde Staten, maar het is vooral New York dat hem boeit. Hij raakt gefascineerd door het internationale karakter van de stad. Tijdens zijn verblijf in de VS verdient Max de kost als postjongen bij de Verenigde Naties.

Terug in Nederland begint Max zijn journalistieke loopbaan als buitenland redacteur bij De Telegraaf. Hij gaat vervolgens twee jaar journalistiek aan de Newyorkse Columbia University studeren. Max werkt daarna voor Veronica Nieuwsradio, het NRC-Handelsblad, Elsevier, Business Week en, vier jaar lang, Newsweek. Vanwege zijn herkomst wordt hij betrokken bij het onderzoek naar de echtheid van (vervalste) Hitler-dagboeken, waar Newsweek de hand op heeft gelegd. Hier vloeit uit voort dat Max correspondent van Newsweek in Bonn wordt.

In 1989 gaat Max naar RTL Véronique, het latere RTL 4. Hij is eerst verslaggever Europa, maar reist in 1991 af naar New York om correspondent Verenigde Staten voor RTL te worden. Met een onderbreking voor een verblijf in Brazilië is New York sindsdien zijn werkplek. Het reportageteam van RTL in de VS bestaat uit Max, een producer, een cameraman en een redacteur in Hilversum. Het team houdt kantoor in een gebouw van de Amerikaanse TV-zender CBS, in Manhattan. Van hieruit brengt de nieuwsgierige journalist kritische, zelfs eigenzinnige berichtgeving.

De nieuwsitems zijn even kort (maximaal 2'15") als indringend. Max brengt het nieuws op een eigen manier: door middel van zogeheten stand-ups meet hij zichzelf een belangrijke rol in zijn verhaal toe. Max probeert met veel doorzettingsvermogen door te dringen tot de machtigen der aarde. Hij leert om te gaan met de publicists (agenten), die de beroemdheden afschermen. Maar ook het leven van alledag kan onderwerp van een verrassend item zijn. Velen zijn immers nieuwsgierig naar het dagelijks leven in de Verenigde Staten. De concurrentie volgt Max's voorbeeld om behalve het harde politieke nieuws ook achtergrondverhalen te brengen.

Één van de meest indrukwekkende momenten uit Max's carrière als verslaggever van RTL is zonder twijfel zijn bijdrage aan de verslaggeving van de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center in New York. Als hij thuis het WTC-gebouw in brand ziet staan, kan hij alleen per fiets zijn redactie in het CBS-gebouw bereiken. Het dak biedt uitzicht op de ramp. Twaalf uur achtereen doet hij verslag. Aan het eind van de lange dag weet Max niet of hij een samenhangend verhaal heeft gebracht. Het liefst zou hij uitschreeuwen: "Wat is hier in godsnaam aan de hand?"

Naast zijn werk voor het RTL nieuws krijgt Max de kans om programma's te maken voor RTL. De programma's geven hem de gelegenheid om dieper in te gaan op verschillende aspecten van de Amerikaanse samenleving. Zo bezoekt de RTL-correspondent in Max in alle Staten het grootste bordeel van Amerika, laat hij zien hoe efficiënt de Amerikanen God verkopen en is hij aanwezig op het grote schietfestijn in Knob Creek.

Na 15 jaar stopt Max als correspondent in Amerika voor RTL Nieuws. In totaal heeft hij, maar liefst 25 jaar in Amerika gewoond. Als afscheid schrijft hij een boek over zijn tijd in de VS: In alle staten, het Amerika van Max Westerman. Max keert terug naar Nederland en zijn herontdekking van zijn moederland is te volgen op de KRO in Westerman's Nieuwe Wereld. Aan de hand van prikkelende thema’s gaat Max op reis door Nederland en zet hij zijn ervaringen af tegen zijn tijd in Amerika.

Publicaties

Max & The City (2002).

In Alle Staten, het Amerika van Max Westerman (2007).