Menselijke grondstoffen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 43: Regel 43:
===Achtergrond===
===Achtergrond===


Menselijke Grondstoffen speelt tegen de achtergrond van de economische crisis in Argentinië. Deze crisis vond plaats in de jaren 1999 tot 2002. Het programma Menselijke Grondstoffen of te wel Recoursos Humanos is een programma wat de bittere werkelijkheid van deze crisis duidelijk maakt. Een werkeloosheid van meer dan 25% en vele mensen proberen te vergeefs een baan te zoeken. De crisis ontstaat in Argentinië omdat in 2001 mensen massaal hun geld van de bank afhalen en omwisselen in dollars in plaats van de Argentijnse Peso. De regering neemt hierop een aantal maatregelen waaronder het bevriezen van de spaar te goeden. Hierop komen de Argentijnen in opstand met als hoogtepunt een demonstratie waarbij enkele doden vallen met als resultaat het aftreden van de Argentijnse president Fernando de La Rua.  
Menselijke Grondstoffen speelt tegen de achtergrond van de economische crisis in Argentinië. Deze crisis vindt plaats in de jaren 1999 tot 2002. Het programma Menselijke Grondstoffen of te wel Recoursos Humanos is een programma wat de bittere werkelijkheid van deze crisis duidelijk maakt. Een werkeloosheid van meer dan 25% en vele mensen proberen te vergeefs een baan te zoeken. De crisis ontstaat in Argentinië omdat in 2001 mensen massaal hun geld van de bank afhalen en omwisselen in dollars in plaats van de Argentijnse Peso. De regering neemt hierop een aantal maatregelen waaronder het bevriezen van de spaar te goeden. Hierop komen de Argentijnen in opstand met als hoogtepunt een demonstratie waarbij enkele doden vallen met als resultaat het aftreden van de Argentijnse president Fernando de La Rua.  
Op het moment dat de werkeloosheid het hoogst is probeert Recourcos Humanos een platform te zijn voor het vinden van banen. Het programma verdwijnt echter na 7 maanden alweer van de televisie omdat het programma alleen bekeken wordt door de laagste klassen van de samenleving te weten de werkelozen en hierdoor commercieel niet rendabel is.  
Op het moment dat de werkeloosheid het hoogst is probeert Recourcos Humanos een platform te zijn voor het vinden van banen. Het programma verdwijnt echter na 7 maanden alweer van de televisie omdat het programma alleen bekeken wordt door de laagste klassen van de samenleving te weten de werkelozen en hierdoor commercieel niet rendabel is.  
De naderende val van mensen en hun instinctieve reactie tot overleven is een vaker terugkerend thema in het werk van [[Marije Meerman]]. Menselijke Grondstoffen is een documentaire waarin dit thema wederom tot uiting komt.
De naderende val van mensen en hun instinctieve reactie tot overleven is een vaker terugkerend thema in het werk van [[Marije Meerman]].  
Ook de actualiteit van het programma op het moment van uitzenden is iets wat veelal naar voren komt in de documentaires van [[Tegenlicht]]. [[Marije Meerman]] werkt als vaste documentairemaakster voor het programma [[Tegenlicht]]


[[Category:Productielijst M]] [[Category:Documentaire]] [[Category:2000-2009]]
[[Category:Productielijst M]] [[Category:Documentaire]] [[Category:2000-2009]]

Huidige versie van 20 okt 2010 om 06:54

Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte47'38"
Mediumtelevisie


Beschrijving

In 2001 wordt Argentinië getroffen door een economische crisis. In Tegenlicht wordt door middel van de de documentaire 'Menselijke Grondstoffen" aandacht besteed aan dit onderwerp. Documentairemaakster Marije Meerman toont de crisis aan de hand van het televisie programma 'Recourcos Humanos'. Dit programma poogt werkelozen Argentijnen aan een baan te helpen. De deelnemers worden beoordeeld door de kijker aan de hand van hun vaak meelijwekkende verhalen. Degene die de meeste sympathie van de kijker weet te verwerven krijgt aan het einde van het programma de baan. In Menselijke Grondstoffen volgt men de makers, deelnemers en kijkers van het programma 'Recourcos Humanos'. Aan de hand van de verhalen van deze mensen wordt de bittere realiteit van een land in crisis duidelijk gemaakt.

Makers

Regie Marije Meerman

Research en Interviews Gijs Meyer Swantee

Camera Mies Rogmans

Geluid Benny Janssen

Montage Denise Janzée

Mixage Harold Jalving

Kleurcorrectie Hendrik Wingelaar

Productie Mariska Schneider

Eindredactie Doke Romeijn, Frank Wiering, Hans Keller

VPRO

Achtergrond

Menselijke Grondstoffen speelt tegen de achtergrond van de economische crisis in Argentinië. Deze crisis vindt plaats in de jaren 1999 tot 2002. Het programma Menselijke Grondstoffen of te wel Recoursos Humanos is een programma wat de bittere werkelijkheid van deze crisis duidelijk maakt. Een werkeloosheid van meer dan 25% en vele mensen proberen te vergeefs een baan te zoeken. De crisis ontstaat in Argentinië omdat in 2001 mensen massaal hun geld van de bank afhalen en omwisselen in dollars in plaats van de Argentijnse Peso. De regering neemt hierop een aantal maatregelen waaronder het bevriezen van de spaar te goeden. Hierop komen de Argentijnen in opstand met als hoogtepunt een demonstratie waarbij enkele doden vallen met als resultaat het aftreden van de Argentijnse president Fernando de La Rua. Op het moment dat de werkeloosheid het hoogst is probeert Recourcos Humanos een platform te zijn voor het vinden van banen. Het programma verdwijnt echter na 7 maanden alweer van de televisie omdat het programma alleen bekeken wordt door de laagste klassen van de samenleving te weten de werkelozen en hierdoor commercieel niet rendabel is. De naderende val van mensen en hun instinctieve reactie tot overleven is een vaker terugkerend thema in het werk van Marije Meerman.