Michael Sanderson

Uit B&G Wiki
Versie door Pippi (overleg | bijdragen) op 4 jun 2018 om 12:25 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' '''Michael J. Sanderson is een Brits-Nederlandse natuurfilmer, producent en editor. Met zijn bedrijf Ateles Films maakt hij natuurfilms en documentaires voor biosc...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Michael J. Sanderson is een Brits-Nederlandse natuurfilmer, producent en editor. Met zijn bedrijf Ateles Films maakt hij natuurfilms en documentaires voor bioscoop en televisie.

Eerste schreden in het filmvak

Sandersons passie voor natuurfilm begint als hij als 19-jarige vrijwilligerswerk verricht in Madagascar en met een filmcamera achter de lemuren aangaat. Hij is dan al bezig met een technische mediastudie in Engeland en bij thuiskomst weet hij wat hij wil: natuurfilmen! Na zijn opleiding gaat hij aan de slag bij Ammonite Films. Hier filmt hij voor de natuurserie Smalltalk Diaries (2008) van de BBC. Eerst als camera-assistent, later als cameraman. De serie krijgt twee Panda Awards, de Oscar onder de natuurfilms. Ook produceert hij in de tijd de film Wolven in Tsjernobyl voor ORF/NDR/PBS /BBC.

innovatief

Sanderson is een innovatieve natuurfilmer die technische toepassingen bedenkt en ontwerpt. Zo pioniert hij In 2008 met de [Red One] tijdens de opname van [[Wolven in Tsjerbobyl], is hij een van de eerste die multi-rotor videodrones bouwt en gebruikt om perspectieven vanuit de lucht te filmen en ontwikkelt hij voor de film Holland: Natuur in de Delta een speciale macrolens om de sluitsequenties en macroscenes te filmen. “Ik probeer altijd te bedenken hoe ik dingen anders in beeld kan brengen. Of ik nu een speciale macrolens moet bouwen, aerial drones, of de hele camera moet aanpassen”, aldus Sanderson.

Nederlandse producties

Sanderson beelden zijn te zien in de Nederlandse bioscoopfilms De Nieuwe Wildernis (2013), Holland: natuur in de Delta (2015) en De Wilde Stad (2018). Ook werkt hij mee aan Living on the Edge (VARA, 2013), een tweedelige televisiedocumentaire over de relatie tussen trekvogels en mensen. Daarnaast levert hij beeldmateriaal aan de Collectie Natuurbeelden (2017), een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde fragmenten van de Nederlandse natuur.

Over de grens

Sanderson is ook internationaal actief. Hij filmt onder meer uitgebreid in Latijns-Amerika voor [Planet Earth II ](2016), [Natural World] en [Geo WILD]. Voor NHK Japan produceert, filmt en monteert hij de natuurfilm The Paternal Bond: Barbary Macaques over de Berberaap in het Atlasgebergte van Marokko.

Boomklimmen in de Maya-jungle

Voor de documentaire Return of the Spider Monkeys (Nat Geo Wild/Arte, 2016) is Sanderson meermaals naar Guatemala afgereisd. Deze film, verteld door Hayley Atwell, volgt het leven van Infinity, een slingeraap-wees die wordt teruggezet in de jungle van Guatemala. Speciaal voor deze productie leert Sanderson om naast de slingerapen in de bomen van de Maya-jungle te klimmen om zo de intieme levens van de dieren vanuit een nieuw en uniek perspectief te kunnen filmen.