Monique Renault: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Monique Renault)
(Monique Renault)
Regel 29: Regel 29:
| externe_info = http://moniquerenault.nl Monique Renault
| externe_info = http://moniquerenault.nl Monique Renault
| catalogus = NAAM in de media
| catalogus = NAAM in de media
| programmaoverzicht = Oeuvre van NAAM
| programmaoverzicht = Oeuvre van Monique Renault
 
SWISS GRAFFITI
De schepping van de aarde, herzien en gecorrigeerd door twee vrouwen.
Frankrijk 1975, 6:00min. Regie en animatie: Monique Renault & Jacqueline Veuve. Productie: Jacqueline Veuve.
 
SALUT MARIE
Een jonge huisvrouw verveelt zich. Aartsengel Gabriël, in de gedaante van een gewone man, kondigt haar aan dat zij is uitverkoren om de moeder van Jezus te worden. Zij weigert, ondanks tussenkomst uit de hemel.
1978, 7:00min., Regie: Monique Renault. Productie: Nico Crama & Studio A.A.A. Parijs. Camera: Ruud Molleman. Montage: Sarah Mallinson. Muziek: René Koering
 
BORDERLINE 1 & 2
Eerste vraag: Hoe zit het met de gelijke behandeling van man en vrouw in een gelijkwaardige positie op de werkvloer. Tweede vraag: Wat achter de heg doet die twee vrouwen zo lachen?
1981, 4:30min., Regie: Monique Renault & Ellen Meske & Roos Molleman. Productie: Peter Brouwer. Scenario: Ireen van Ditshuisen, Paula Vana. Camera: Ruud Molleman. Montage: Victorine Habets.
 
IN NOMINE DOMINI
Geanimeerde illustraties rond uitspraken van kerkvaders betreffende de vrouw en haar rol in de maatschappij. Volgens onze Katholieke leermeesters zijn vrouwen schadelijke dieren, mislukte mannen of duivelse wezens, slechts geschapen om kinderen te baren... Hieruit blijkt welk belangrijk aandeel de kerk heeft in de eeuwenoude onderdrukking van de vrouw.NL 1982, 4:00min., 16mm, cel animatie Regie en animatie: Monique Renault & Ellen Meske. Productie: Vruchtboom (Roos Molleman). Uitgezonden tijdens de uitzending van OT… EN HOE ZIT HET NOU MET SIEN op 5-12-1979, NOS (zie B& G Immix ID nr: 108163).
 
WEG ERMEE!
Protest tegen alle kernwapens in de wereld, met teksten van Sonja van der Gaast op muziek van de bekende protestsong 'Welterusten, meneer de president' van Boudewijn de Groot.
NL 1982, 2:30min. Regie: Monique Renault. Productie: Vruchtboom (Roos Molleman).
 
LEVE DE SEKSUELE REVOLUTIE
Een vrouw wordt gedwongen deel te nemen aan de seksuele fantasieën van haar man, terwijl zij daar helemaal geen behoefte aan heeft.
1983, 6:00min. Regie en animatie: Monique Renault & Ellen Meske, m.m.v. Roos Molleman. Productie: NOS, 2M-Film Group.
 
BLIJF VAN MIJN LIJF
Voorlichtingsfilm over vrouwenmishandeling in drie delen: 1. de verwachtingen van meisjes omtrent het huwelijk en de werkelijkheid die in dit kader uitpakt in mishandeling. 2. De maatschappelijke visie op vrouwenmishandeling door de eeuwen heen. 3. Voorlichting over het bestaan van Blijf van mijn Lijf-huizen als uitwijkmogelijkheid voor mishandelde vrouwen.
1984, 17:30min. Regie: Monique Renault. Animatie: Monique Renault, Ellen Meske. Scenario: Monique Renault, Marijke Rawie, Camera/Techniek: Ruud Molleman, Muziek: Marinus Metz, montage: Victorine Habets. Productie: Vruchtboom (Roos Molleman). Op initiatief van de stichting Blijf van m’n Lijf, Amsterdam. Met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, directie Coördinatie Emancipatiebeleid. RCM Filmlab.
Prijs: Prix du publique, Internationaal Vrouwenfestival Créteil.
 
ALL MEN ARE CREATED EQUAL
Historische kijk op de rol van de vrouw binnen het rechtssysteem en de bijzondere rol van Vrouwe Justitia. Opdrachtfilm in het kader van de tv serie Blind Justice van BBC Channel Four.
1987 6:30min. Regie: Monique Renault. Productie: Orly (Bat Carmel) Yadin - Halo Productions & Smoothcloud.
 
PAS A DEUX
Pas a Deux is een opzwepende dans op de muziek van de tijd, het ritme van de verandering. Via de Java, Tango, Rock en Roll en Breakdance passeren de prominenten uit de film, televisie, politiek, geloof en beeldende kunst; van Jezus Christus en Liza Minelli tot Superman en Jeanne d'Arc. Ze proberen zichzelf, alsof hun roem ervan afhangt, op de muziek te bewijzen; maar onvermijdelijk transformeren ze tot een andere beroemdheid, zoals zijzelf zijn ontstaan  uit hun voorgangers. Langzaam maken de partners zich van elkaar los, alleen nog verbonden door de muziek die alles in beweging houdt.
1988, 5:30min. Regie: Monique Renault & Gerrit van Dijk. Productie: Cilia van Dijk. Camera: Jochgem van Dijk.
 
NIKE 180: Primavera
Commercial voor Nike 180-sportschoenen.
Frankrijk 1990. Regie en animatie: Monique Renault. Productie: RC Media Productions, Inge Lecointre.
 
LA DONNA E MOBILE
"De vrouw is veranderlijk…" is gebaseerd op de beroemde aria uit de opera Rigoletto van Verdi. Geen vrouw is veilig voor de losbandige hertog van Mantua. Hij droomt over naakte, lanquisante schoonheden. Maar hij klaagt ook over hun wisselvalligheid. De vrouwen in de film verwijzen naar beroemde schilderijen: Matisse, Boticelli, Degas. De film is een reis door de mannelijke fantasie, gezien door de ogen van een vrouw. Onderdeel van tv-film Opéra Imaginaire, een Europese co-productie
Frankrijk/NL/UK Belgie,1993 3:40min. Regie en animatie: Monique Renault. Productie: Pascavision, Parijs (Inge Le Cointre) & AVRO Televisie & RC Media Productions Amsterdam.
 
NO MORE AIDS
Onderdeel van een reeks voorlichtingsfilm over Aids.Thema van de film is: werk samen met mensen die Aids hebben.
Japan 1994, 0:20min. Regie en animatie: Monique Renault. Productie: International Animation Library, Japan.
 
L’ALLIANCE
Is er leven na de knellende echtelijke verbinding?
Frankrijk 1995, 2:05min. Regie: Monique Renault. Productie: Pascavision, Sarah Mallinson.
 
LES AMBULANTES
Verbeelding van de aanwezigheid van Russische vrouwen gedurende 850 jaar. Onderdeel van het international ‘Moscow Animation Project: 850 Years Moscow’.
Frankrijk / USSR 1997, Regie en animatie: Monique Renault. Productie: Pascavision & EGI Productions, Moskou, Optimus Mundus: Russian Women, Sarah Mallinson (Pascavision) Alexander Kuguchin, Dimitri Gorbunov (EGI Corporation)
 
HOLY SMOKE
Een vrouw van rond de vijftig schrijft een brief. Terwijl ze naar de asbak kijkt, denkt ze terug aan de belangrijkste rookmomenten in haar leven. Van het eerste stiekeme trekje aan een sigaret, naar de joint in de jaren zestig tot de anti-stress sigaret op het werk.
2000, 9:30min., Regie: Monique Renault. Scenario: Mirjam Boelsums, Monique Renault. Animatie: Monique Renault, Esther Dijkstra. Camera: Edo Jansen. Montage: Frans van de Staak. Muziek: Wouter van Bemmel Productie: Van de Staak Film Produkties (Frans van de Staak).
 
}}
}}

Versie van 25 apr 2012 14:17

PersoonPlaceholder.png

NaamMonique Renault
GeborenRennes, Frankrijk, 1939
Functiesanimatiefilmer, filmmaker
Bekend vanPSYCHODERCHE 1972

À LA VÔTRE 1974 SWISS GRAFFITI 1975 SALUT MARIE 1978 BORDERLINE 1 & 2 1981 IN NOMINE DOMINI 1982 WEG ERMEE! 1982 LEVE DE SEKSUELE REVOLUTIE 1983 BLIJF VAN MIJN LIJF 1984 ALL MEN ARE CREATED EQUAL 1987 PAS A DEUX 1988 LA DONNA E MOBILE 1993 L’ALLIANCE 1995

HOLY SMOKE 2000
Periode actief1963-heden
Werkt samen metEllen Meske, Roos Molleman, Gerrit van Dijk
Externe infohttp://moniquerenault.nl Monique Renault

NAAM in de media
Oeuvre van Monique Renault

SWISS GRAFFITI De schepping van de aarde, herzien en gecorrigeerd door twee vrouwen. Frankrijk 1975, 6:00min. Regie en animatie: Monique Renault & Jacqueline Veuve. Productie: Jacqueline Veuve.

SALUT MARIE Een jonge huisvrouw verveelt zich. Aartsengel Gabriël, in de gedaante van een gewone man, kondigt haar aan dat zij is uitverkoren om de moeder van Jezus te worden. Zij weigert, ondanks tussenkomst uit de hemel. 1978, 7:00min., Regie: Monique Renault. Productie: Nico Crama & Studio A.A.A. Parijs. Camera: Ruud Molleman. Montage: Sarah Mallinson. Muziek: René Koering

BORDERLINE 1 & 2 Eerste vraag: Hoe zit het met de gelijke behandeling van man en vrouw in een gelijkwaardige positie op de werkvloer. Tweede vraag: Wat achter de heg doet die twee vrouwen zo lachen? 1981, 4:30min., Regie: Monique Renault & Ellen Meske & Roos Molleman. Productie: Peter Brouwer. Scenario: Ireen van Ditshuisen, Paula Vana. Camera: Ruud Molleman. Montage: Victorine Habets.

IN NOMINE DOMINI Geanimeerde illustraties rond uitspraken van kerkvaders betreffende de vrouw en haar rol in de maatschappij. Volgens onze Katholieke leermeesters zijn vrouwen schadelijke dieren, mislukte mannen of duivelse wezens, slechts geschapen om kinderen te baren... Hieruit blijkt welk belangrijk aandeel de kerk heeft in de eeuwenoude onderdrukking van de vrouw.NL 1982, 4:00min., 16mm, cel animatie Regie en animatie: Monique Renault & Ellen Meske. Productie: Vruchtboom (Roos Molleman). Uitgezonden tijdens de uitzending van OT… EN HOE ZIT HET NOU MET SIEN op 5-12-1979, NOS (zie B& G Immix ID nr: 108163).

WEG ERMEE! Protest tegen alle kernwapens in de wereld, met teksten van Sonja van der Gaast op muziek van de bekende protestsong 'Welterusten, meneer de president' van Boudewijn de Groot. NL 1982, 2:30min. Regie: Monique Renault. Productie: Vruchtboom (Roos Molleman).

LEVE DE SEKSUELE REVOLUTIE Een vrouw wordt gedwongen deel te nemen aan de seksuele fantasieën van haar man, terwijl zij daar helemaal geen behoefte aan heeft. 1983, 6:00min. Regie en animatie: Monique Renault & Ellen Meske, m.m.v. Roos Molleman. Productie: NOS, 2M-Film Group.

BLIJF VAN MIJN LIJF Voorlichtingsfilm over vrouwenmishandeling in drie delen: 1. de verwachtingen van meisjes omtrent het huwelijk en de werkelijkheid die in dit kader uitpakt in mishandeling. 2. De maatschappelijke visie op vrouwenmishandeling door de eeuwen heen. 3. Voorlichting over het bestaan van Blijf van mijn Lijf-huizen als uitwijkmogelijkheid voor mishandelde vrouwen. 1984, 17:30min. Regie: Monique Renault. Animatie: Monique Renault, Ellen Meske. Scenario: Monique Renault, Marijke Rawie, Camera/Techniek: Ruud Molleman, Muziek: Marinus Metz, montage: Victorine Habets. Productie: Vruchtboom (Roos Molleman). Op initiatief van de stichting Blijf van m’n Lijf, Amsterdam. Met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, directie Coördinatie Emancipatiebeleid. RCM Filmlab. Prijs: Prix du publique, Internationaal Vrouwenfestival Créteil.

ALL MEN ARE CREATED EQUAL Historische kijk op de rol van de vrouw binnen het rechtssysteem en de bijzondere rol van Vrouwe Justitia. Opdrachtfilm in het kader van de tv serie Blind Justice van BBC Channel Four. 1987 6:30min. Regie: Monique Renault. Productie: Orly (Bat Carmel) Yadin - Halo Productions & Smoothcloud.

PAS A DEUX Pas a Deux is een opzwepende dans op de muziek van de tijd, het ritme van de verandering. Via de Java, Tango, Rock en Roll en Breakdance passeren de prominenten uit de film, televisie, politiek, geloof en beeldende kunst; van Jezus Christus en Liza Minelli tot Superman en Jeanne d'Arc. Ze proberen zichzelf, alsof hun roem ervan afhangt, op de muziek te bewijzen; maar onvermijdelijk transformeren ze tot een andere beroemdheid, zoals zijzelf zijn ontstaan uit hun voorgangers. Langzaam maken de partners zich van elkaar los, alleen nog verbonden door de muziek die alles in beweging houdt. 1988, 5:30min. Regie: Monique Renault & Gerrit van Dijk. Productie: Cilia van Dijk. Camera: Jochgem van Dijk.

NIKE 180: Primavera Commercial voor Nike 180-sportschoenen. Frankrijk 1990. Regie en animatie: Monique Renault. Productie: RC Media Productions, Inge Lecointre.

LA DONNA E MOBILE "De vrouw is veranderlijk…" is gebaseerd op de beroemde aria uit de opera Rigoletto van Verdi. Geen vrouw is veilig voor de losbandige hertog van Mantua. Hij droomt over naakte, lanquisante schoonheden. Maar hij klaagt ook over hun wisselvalligheid. De vrouwen in de film verwijzen naar beroemde schilderijen: Matisse, Boticelli, Degas. De film is een reis door de mannelijke fantasie, gezien door de ogen van een vrouw. Onderdeel van tv-film Opéra Imaginaire, een Europese co-productie Frankrijk/NL/UK Belgie,1993 3:40min. Regie en animatie: Monique Renault. Productie: Pascavision, Parijs (Inge Le Cointre) & AVRO Televisie & RC Media Productions Amsterdam.

NO MORE AIDS Onderdeel van een reeks voorlichtingsfilm over Aids.Thema van de film is: werk samen met mensen die Aids hebben. Japan 1994, 0:20min. Regie en animatie: Monique Renault. Productie: International Animation Library, Japan.

L’ALLIANCE Is er leven na de knellende echtelijke verbinding? Frankrijk 1995, 2:05min. Regie: Monique Renault. Productie: Pascavision, Sarah Mallinson.

LES AMBULANTES Verbeelding van de aanwezigheid van Russische vrouwen gedurende 850 jaar. Onderdeel van het international ‘Moscow Animation Project: 850 Years Moscow’. Frankrijk / USSR 1997, Regie en animatie: Monique Renault. Productie: Pascavision & EGI Productions, Moskou, Optimus Mundus: Russian Women, Sarah Mallinson (Pascavision) Alexander Kuguchin, Dimitri Gorbunov (EGI Corporation)

HOLY SMOKE Een vrouw van rond de vijftig schrijft een brief. Terwijl ze naar de asbak kijkt, denkt ze terug aan de belangrijkste rookmomenten in haar leven. Van het eerste stiekeme trekje aan een sigaret, naar de joint in de jaren zestig tot de anti-stress sigaret op het werk.

2000, 9:30min., Regie: Monique Renault. Scenario: Mirjam Boelsums, Monique Renault. Animatie: Monique Renault, Esther Dijkstra. Camera: Edo Jansen. Montage: Frans van de Staak. Muziek: Wouter van Bemmel Productie: Van de Staak Film Produkties (Frans van de Staak).