Mono: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 1: Regel 1:
 
Mono is de term die gebruikt wordt om aan te geven dat een geluidsweergave wordt gedaan met één luidpreker.  Alle geluidsinformatie wordt in een enkel kanaal aan de luidspreker toegevoerd.  
 
Mono is de term die gebruikt wordt om aan te geven dat een geluidsweergave wordt gedaan met één luidpreker.  Alle geluidsinformatie wordt in een enkel kanaal aan de luidspreker toegevoerd.  
Omdat wij luisteren met twee oren en omdat ieder oor net iets anders hoort dan het andere oor kunnen wij bepalen uit welke richting het geluid komt. Wij horen dus in [[stereo]]. Met mono weergave lijkt alle geluid uit één punt te komen, wat de geluidsbeleving van vooral muziek erg saai kan maken.  Na de toepassing van [[stereo]] en later de [[quadrofonie]]  is de geluidsbeleving op een hoger plan gekomen.
+
Omdat wij luisteren met twee oren en omdat ieder oor net iets anders hoort dan het andere oor kunnen wij bepalen uit welke richting het geluid komt. Wij horen dus in [[stereo]]. Met mono weergave lijkt alle geluid uit één punt te komen, wat de geluidsbeleving van vooral muziek erg saai kan maken.  Na de toepassing van [[stereo]] en later de [[quadrofonie]]  is de geluidsbeleving op een hoger plan gekomen. Om mono weergave mooier te maken gebruikt men de techniek van [[semi stereo]].
  
 
[[Categorie: Techniek]]
 
[[Categorie: Techniek]]

Huidige versie van 16 dec 2019 om 10:19

Mono is de term die gebruikt wordt om aan te geven dat een geluidsweergave wordt gedaan met één luidpreker. Alle geluidsinformatie wordt in een enkel kanaal aan de luidspreker toegevoerd. Omdat wij luisteren met twee oren en omdat ieder oor net iets anders hoort dan het andere oor kunnen wij bepalen uit welke richting het geluid komt. Wij horen dus in stereo. Met mono weergave lijkt alle geluid uit één punt te komen, wat de geluidsbeleving van vooral muziek erg saai kan maken. Na de toepassing van stereo en later de quadrofonie is de geluidsbeleving op een hoger plan gekomen. Om mono weergave mooier te maken gebruikt men de techniek van semi stereo.