NBF Cinemagiaprijs: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
 
Regel 7: Regel 7:
  
 
====1981====
 
====1981====
Filmhistoricus [[Geoffrey N. Donaldson]]
+
Filmhistoricus [[Geoffrey N. Donaldson]] krijgt de prijs voor zijn oeuvre op filmhistorisch gebeid en in het bijzonder zijn publicaties over de Nederlandse zwijgende film. Donaldson is vaste medewerker van ''Skrien''.
  
 
====1983====
 
====1983====

Huidige versie van 3 nov 2018 om 16:45

De Cinemagiaprijs is een prijs voor erkenning van opvallende goede publicistische prestaties op het gebied van film, televisie en audiovisuele media. De prijs is opgericht door de NBF, de Nederlandse Beroeps Filmers en wordt tussen 1979 en 1988 vijf maal uitgereikt.

De prijs is vernoemd naar filmtijdschrift Cinemagia dat van 1950 tot 1955 verscheen. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de NBF werd besloten om het Tijdschrift opnieuw gebundeld uit te brengen en een naar het tijdschrift vernoemd prijs voor filmkritiek in het leven te roepen. Hoewel de prijs in 1977 werd ingesteld en aangekondigd was de eerste uitreiking pas in 1979.

1979

Ellen Waller ontvangt de eerste Cinemagiaprijs. Zij schrijft na de Tweede Wereldoorlog filmkritieken in de Haagse Post, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. De prijs bestaat uit een beeldje en een geldbedrag. de jury bestond uit scenarioschrijver Anton Koolhaas, filmdistributeur W. van Roosmalen en cineast Pieter Verhoeff.

1981

Filmhistoricus Geoffrey N. Donaldson krijgt de prijs voor zijn oeuvre op filmhistorisch gebeid en in het bijzonder zijn publicaties over de Nederlandse zwijgende film. Donaldson is vaste medewerker van Skrien.

1983

Regisseur Jos Stelling krijgt tijdens de Nederlandse Filmdagen de Cinemagiaprijs voor zijn bijzondere inzet voor de Nederlandse film die onder meer bestaat uit de organisatie van de Nederlandse Filmdagen.

1983

Skoop krijgt de prijs voor de gevarieerde publicaties die de afgelopen twintig jaar in het blad verschenen. Regisseur Wim Verstappen krijgt van de jury een speciale vermelding voor zijn bemoeienissen met het blad en de hoge kwaliteit van zijn artikelen over film. Het prijzengeld van 2500 gulden is beschikbaar gesteld door het Prins Bernard Fonds. De ontvangers van de prijs, hoofdredacteuren Harry Hosman en Rogier Proper willen de prijs (niet het geld) delen met twee andere tijdschriften: Skrien en Film en TV maker.

1988

Charles Boost krijgt in 1988 de prijs voor de kritische artikelen die hij in de jaren dertig van de vorige eeuw schreef over film. Hij publiceerde onder meer in het Utrechts Nieuwsblad, De Groene Amsterdammer, De Maasbode en Katholiek Filmfront. Later schreef hij ook voor Filmforum en Skoop.Hij schreef enkele boeken over film en was een van de oprichters van het Nederlandse Historisch Filmarchief (het huidige Eye Filminstituut).