Opening tweede net rondkijken

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bas agterberg (Overleg | bijdragen) op 18 dec 2009 om 09:49

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1964
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreActualiteiten
Decennia1960-1969
Lengte22'21"
Mediumtelevisie
GalleryGallery


Beschrijving

Toespraak van NTS-voorzitter Schüttenhelm over de totstandkoming van het tweede net, waardoor de kijker voortaan kan kiezen uit twee programma's, en over de toekomstplannen voor kleurentelevisie en een derde televisienet.

Schüttenhelm hoopt dat het keuzeprobleem in de huiskamer op te lossen is in "een sfeer van harmonieuze en kritische bezinning" en kondigt ook het kijk- en luisteronderzoek aan, dat in 1965 van start zal gaan. De toespraak, die gelijktijdig op Nederland 1 en Nederland 2 wordt uitgezonden, eindigt met twee monitoren waarop twee presentatoren de kijker welkom heten op de zenders. De kijker krijgt zo even de tijd om een keuze te maken uit de twee programma's.

Omroepster Elles Berger kondigt vanuit het videoschakelcentrum in Hilversum aan per wanneer elke regio het tweede net kan ontvangen en uitlegt wat er in het centrum gebeurt. Het programma biedt een blik achter de schermen, een helicopter vliegt langs de zendmast in Lopik, nachtelijk Hilversum vanuit toren van videoschakelcentrum in Hilversum en het technisch centrum met onder andere een machine voor testbeeld.

Makers

Presentatie Emiel Schüttenhelm, Elles Berger