Elles Berger

Uit B&G Wiki
Elles Berger

NaamElles Berger
GeborenAmsterdam, 20 februari 1940
Functies omroeper, presentator
Bekend vanDrie draait op verzoek, Klink klaar, Koning klant, Sporttribune, Zomaar een zomeravond, RTL Sport
Periode actief1957-1997
Werkt samen metJoop Smits, Fred Racké
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery


Elles Berger is een van de langszittende omroepsters van de Nederlands televisie. Decennialang is zij het gezicht van de VARA.

Jeugd

Haar vader is opzichter van het Olympisch Stadion. Daar fungeert ze al in haar middelbare-meisjes-schooltijd als omroepster op sportevenementen. Dat levert haar contacten met mensen uit de sport en de media op. In 1956 trouwt ze met voetbaltrainer Barry Hughes.

Radio

Op haar zeventiende wordt Berger door Bob Spaak gevraagd voor een stemtest. Een aanstelling volgt en spoedig heeft ze een eigen radioprogramma voor de jeugd. Haar debuut maakt ze met Krakepit. In de loop der jaren presenteert ze diverse programma’s, die sport en muziek tot vaste pijlers hebben, zoals Drie draait op verzoek en Klink klaar met daarin het spelletje ‘Geen ja, geen nee’.

Vanaf 1979 is er enige tijd geen radiowerk meer voor haar. Elles Berger komt weer aan bod bij de NOS met het programma Wijzer op vijf.

Televisie-omroepster

Sinds 1961 is ze de vaste omroepster bij de VARA-televisie. In het begin vindt ze het erg spannend, veel meer dan haar radiowerk omdat ze nu ook op haar uiterlijk moet letten. Ze vindt dat ze bij de radio zich beter kan concentreren op haar tekst. Het omroepen is volgens haar in Nederland minder los dan in de ons omringende landen en de ruimte voor eigen tekstuele inbreng van de omroepers mag wel wat groter. Voor aanvang van een omroepbeurt geeft ze zelf aan dat de camera dichterbij moet komen als het beeld op de monitor haar niet bevalt. Regisseur Bruin Noordam en de NTS-technici Henk Kool (toneelmeester) en Han Schill (cameraman) stellen dit op prijs. De functie van de omroeper om calamiteiten op te vangen verliest echter betekenis. De taak wordt teruggebracht tot een vriendelijk praatje aan het begin en einde van ieder programma. Al in 1966 kondigt de VARA aan voortaan buiten beeld te willen aan- en afkondigen. Felle protesten uit de verenigingsraad doen het hoofdbestuur bakzeil halen. Toch heeft volgens Berger 'het beroep zijn glans verloren'. Bij de komst van het derde net in 1988 maakt de omroeper alsnog plaats voor spotjes en zogeheten promo's. Berger vindt het 'logisch', dat er niet meer met omroepers wordt gewerkt: 'het past niet meer bij deze tijd.' Kijkers blijken veelal tijdens de aankondigingen weg te zappen. Ook de netprofilering staat omroepers in de weg.

Ander televisiewerk

Geleidelijk wordt de rol van tv-omroep(st)ers kleiner. Berger gaat daarom programma’s presenteren, zoals Zomaar een zomeravond (1963-1968), Koning Klant (1965-1983), Sporttribune (1967-1970) en Popzien (1972/73).

In 1989 stapt ze over naar RTL Véronique, het latere RTL4. Ze wordt betrokken bij de sportprogramma's Match: Barend en Van Dorp en RTL Sport.

Na veertig jaar beëindigt Elles Berger haar omroeploopbaan.