Otto Sterman: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Regel 20: Regel 20:
  
 
===Begin===
 
===Begin===
In 1935 belandt Otto Sterman bij toeval op het toneel. Hij speelt dan een West-Indische bediende in 'De familie Kegge'. Er volgen andere rollen, maar wel alleen zwarte rollen, zoals die van Crooks in ''Of mice and men'' van John Steinbeck, een rol die hij gedurende zijn carrière zeven keer, in verschillende toneelgezelschappen, zal spelen. Omdat hij alleen gevraagd wordt als een toneelstuk een zwarte rol bevat, zijn zijn speelkansen op het toneel gering. Ook de uitdaging op het toneel kan Sterman niet uit de aangeboden rollen halen. Dit brengt hem ertoe, aangezien hij toch vooral wordt gezien als 'de neger', om zelf voordrachten te houden met als onderwerp 'de neger'. Zijn inspiratie en motivatie worden gevoed door de burgerrechtenbeweging en -strijd in de Verenigde Staten van Amerika. De titels van zijn programma's zijn o.a. 'De neger zingt', 'De neger spreekt', 'Alleen voor blanken'.
+
In 1935 belandt Otto Sterman bij toeval op het toneel. Hij speelt dan een West-Indische bediende in 'De familie Kegge'. Er volgen andere rollen, maar wel alleen zwarte rollen, zoals die van Crooks in ''Of mice and men'' van John Steinbeck, een rol die hij gedurende zijn carrière zeven keer, in verschillende toneelgezelschappen, zal spelen. Omdat hij alleen gevraagd wordt als een toneelstuk een zwarte rol bevat, zijn zijn speelkansen op het toneel gering. Ook de uitdaging op het toneel kan Sterman niet uit de aangeboden rollen halen. Dit brengt hem ertoe, aangezien hij toch vooral wordt gezien als 'de neger', om zelf voordrachten te houden met als onderwerp 'de neger'. Zijn inspiratie en motivatie worden gevoed door de burgerrechtenbeweging en -strijd in de Verenigde Staten van Amerika. De titels van zijn programma's zijn o.a. 'De neger zingt', 'De neger spreekt', 'Ik ben een neger' en 'Alleen voor blanken'.
  
 
===Experimentele televisie en radio===
 
===Experimentele televisie en radio===
Regel 26: Regel 26:
  
 
Eveneens in 1949 krijgen de luisteraars van het experimentele korte golf omroepstation [[PCJ]] enkele voordrachten te horen.
 
Eveneens in 1949 krijgen de luisteraars van het experimentele korte golf omroepstation [[PCJ]] enkele voordrachten te horen.
 
Vanaf 1952 gaat hij met dergelijke voordrachten toeren door het land, tijdens bijeenkomsten en in het theater. Zijn eerste programma is ''Ik ben een neger''. Hij blijft daarnaast tot het einde van zijn carrière rollen spelen in het theater, waarvoor hij zonder uitzondering lovende kritieken krijgt. Desondanks blijven de rollen die hem worden aangeboden stereotiep.
 
  
 
===Kindertelevisie===
 
===Kindertelevisie===
 
De start van kindertelevisie in Nederland valt op 6 januari 1955, ofwel Driekoningen. De [[KRO]] mag het eerste kinderblok vullen en kiest voor het televisiespel ''[[Opstand in de kribbe]]'', gespeeld door leden van de toneelgroep Puck. Sterman speelt hierin Caspar, een van de wijzen uit het Oosten.
 
De start van kindertelevisie in Nederland valt op 6 januari 1955, ofwel Driekoningen. De [[KRO]] mag het eerste kinderblok vullen en kiest voor het televisiespel ''[[Opstand in de kribbe]]'', gespeeld door leden van de toneelgroep Puck. Sterman speelt hierin Caspar, een van de wijzen uit het Oosten.
 +
 +
In 1956 start de [[VARA]] met ''[[Oom Otto vertelt]]'', dat ook in 1957 te zien is. In 1958 is Sterman opnieuw verteller, maar dan in ''[[Rik Vogelstrik, nieuwe avonturen van de vogelverschrikker uit het kraaienveld]]''.
  
 
===Commerciële televisie===
 
===Commerciële televisie===

Versie van 22 dec 2021 13:16

Otto Sterman

NaamOtto Sterman
GeborenAmsterdam, 7 mei 1913
GestorvenAmsterdam, 19 november 1997
Functies acteur, voordrachtskunstenaar, performer
Bekend vanOom Otto vertelt, Van muizen en mensen, Ik ben een neger
Periode actief1935 - 1995
TriviaEerste zwarte acteur in Nederland, Otto Sterman Award is naar hem vernoemd, honkbalcoach

Otto Sterman in de media
Oeuvre Otto Sterman

Eerste zwarte acteur op de Nederlandse televisie

Begin

In 1935 belandt Otto Sterman bij toeval op het toneel. Hij speelt dan een West-Indische bediende in 'De familie Kegge'. Er volgen andere rollen, maar wel alleen zwarte rollen, zoals die van Crooks in Of mice and men van John Steinbeck, een rol die hij gedurende zijn carrière zeven keer, in verschillende toneelgezelschappen, zal spelen. Omdat hij alleen gevraagd wordt als een toneelstuk een zwarte rol bevat, zijn zijn speelkansen op het toneel gering. Ook de uitdaging op het toneel kan Sterman niet uit de aangeboden rollen halen. Dit brengt hem ertoe, aangezien hij toch vooral wordt gezien als 'de neger', om zelf voordrachten te houden met als onderwerp 'de neger'. Zijn inspiratie en motivatie worden gevoed door de burgerrechtenbeweging en -strijd in de Verenigde Staten van Amerika. De titels van zijn programma's zijn o.a. 'De neger zingt', 'De neger spreekt', 'Ik ben een neger' en 'Alleen voor blanken'.

Experimentele televisie en radio

Bezitters van een televisie die meedoen aan de Philips Experimentele Periode (PET) krijgen in 1949 een voorproefje van de voordrachtkunst door Sterman. Hij houdt een preek, vertaald uit het Amerikaans, terwijl zijn gezicht close-up in beeld is. Van alle programma's die tijdens PET zijn uitgezonden is dit het programma met de hoogste programmawaardering.

Eveneens in 1949 krijgen de luisteraars van het experimentele korte golf omroepstation PCJ enkele voordrachten te horen.

Kindertelevisie

De start van kindertelevisie in Nederland valt op 6 januari 1955, ofwel Driekoningen. De KRO mag het eerste kinderblok vullen en kiest voor het televisiespel Opstand in de kribbe, gespeeld door leden van de toneelgroep Puck. Sterman speelt hierin Caspar, een van de wijzen uit het Oosten.

In 1956 start de VARA met Oom Otto vertelt, dat ook in 1957 te zien is. In 1958 is Sterman opnieuw verteller, maar dan in Rik Vogelstrik, nieuwe avonturen van de vogelverschrikker uit het kraaienveld.

Commerciële televisie

Eveneens in 1955 experimenteert men in Nederland met commerciële televisie. Op de E55, de Nationale Energie Manifestatie 1955, die van 18 mei tot 3 september 1955 wordt gehouden in Rotterdam, worden de gehele dag televisie-uitzendingen gemaakt. Regisseur is Erik de Vries, Mies Bouwman presenteert. De programma's worden gesponsord en tussendoor is reclame te zien. Sterman presenteert ook een programmaonderdeel. Hij houdt een voordracht over de Ark van Noach en zijn sponsor is Comité Evangelie 1955. Het is het beste programma volgens de journalist van het Algemeen Dagblad, die het omschrijft als 'een kort schetsje, geestig en fris, brengt even een vleugje ernst tussen veel luchtig vermaak en is als zodanig een waardevolle aanwinst voor Televisie 55'.