Patty Stenger

Uit B&G Wiki
Versie door Josflikweert (overleg | bijdragen) op 24 nov 2021 om 13:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Patty Stenger

NaamPatty Stenger
Geboren,
FunctiesProducent, Regisseur, Scenarioschrijver, Schrijver
Bekend vanMaud & Babs, See Me, Sesamstraat, Knalrood, Het moment van de waarheid, Het boekje van Ellen
Periode actief1979 - heden
Werkt samen metPaula van der Oest, Yvonne Kroese, Mark de Cloe
TriviaWon een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Film met de film See Me op het Nederlands Filmfestival 2020 (bron: https://www.filmfestival.nl/film/see-me)
Externe infohttp://www.pattystenger.nl

Patty Stenger in de media
Oeuvre van Patty Stenger

De beginjaren

Patty Stenger begint haar carrière in de theater- en televisiewereld waar ze als actrice en scenarioschrijfster actief is. Vijf jaar lang is ze creatief directeur bij de jeugdtheatergroep Maccus. Hiernaast schrijft zij ook muziektheaterproducties en is vervolgens tien jaar lang vaste scenarioschrijfster bij het kinderprogramma Sesamstraat. Stenger schreef onder andere mee aan de dramaserie Meiden van de Wit, de solo Blote Voeten van Leo Dijkgraaf, Wachten op Waterloo onder regie van Ursul de Geer en Pol en Poes voor Frits Lambregts. Met scenario’s schrijven kan ze echter niet volledig haar brood verdienen en dus besluit ze om de eerste stap te zetten binnen het werkveld van de opdrachtfilm. Ze wordt creatief producent en partner bij Signum. Dit is het begin van een succesvolle carrière met meer dan honderd opdrachtfilms die onder haar leiding worden geproduceerd. Haar films winnen vele prijzen.

ZEE

In het jaar 2000 richt Stenger haar eigen opdrachtfilmbedrijf Zee op. Ze neemt deze stap omdat ze meer vrijheid verlangt in de keuze van de crew en cast van haar films. Tijdens haar tijd bij Signum werkt Stenger altijd met dezelfde mensen aan een film. Maar een opdrachtfilm is geen eenduidig medium. De film kan in vele vormen voorkomen en voor vele doeleinden gebruikt worden. Voor al deze verschillende soorten is er ook een ideaal team in de ogen van Stenger. Bij een dramafilm heeft men bijvoorbeeld een andere regisseur nodig dan bij een documentaire. Stenger maakt echter wel vaak gebruik van dezelfde mensen binnen eenzelfde genre. Haar streven is het vormen van een cast en crew die een combinatie is van ervaren meesters (zoals regisseuse Paula van der Oest) en nieuwbakken talent.

Deze aanpak blijkt succesvol en de films van Zee winnen regens van prijzen. Als Zee wordt opgericht, is de opdrachtfilm nog erg conventioneel. Stenger gebruikt haar ervaring in de theater- en televisiewereld om een nieuw soort opdrachtfilm te maken. Een uniek aspect van de films van Zee is daarom ook drama. Stenger gebruikt drama om taboes te doorbreken, bespreekbaar te maken en om mensen te raken. De films hebben vaak te maken met verandering, over menselijk gedrag zoals pesten, agressie en integriteit. Deze universele thema’s roepen zowel herkenning als emotie op bij de kijker en brengt discussies op gang. De boodschap wordt niet subtiel ergens in het narratief gestopt maar vormt de leidraad van de opdrachtfilm. ‘Waarom, wat en voor wie?’ vormen het beginsel van Stengers aanpak. Kenmerkend voor deze aanpak zijn Knalrood (opdrachtgever: NS), Het moment van de waarheid (opdrachtgever: ING) en Het boekje van Ellen (Opdrachtgever: Aedes). Ook bij nieuwe ontwikkelingen binnen de audiovisuele media weet Zee aansluiting te vinden. Animatiefilmpjes zijn dan ook een recent initiatief van het bedrijf.

In de twintig jaar dat Stenger eigenaar was van ZEE werden de korte speelfilms, animaties en webseries, gemaakt in samenwerking met de top van de filmwereld, veelvuldig internationaal bekroond.

Auteurschap Patty Stenger

Naast het schrijven van scenario's schreef Stenger in 2014 haar eerste roman Zuidas; een psychologische thriller die de lezer meeneemt in het verhaal van Alice Bloomberg, die te maken krijgt met list en bedrog bij haar nieuwe baan op een consultancybureau op de Zuidas. In 2017 kwam Stengers tweede roman Vintage uit, waarin de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden wordt blootgelegd aan de hand van de gescheiden zakenvrouw Cecile uit Amsterdam Zuid.

Heden

In 2020 won Stenger een Gouden Kalf met de animatiefilm See Me in de categorie Beste Korte Film op het Nederlands Film Festival. De film werd geproduceerd in samenwerking met Chris Stenger en Yvonne Kroese. See me is een korte animatiefilm over een 'feest met grote mensen' dat beleefd wordt vanuit het perspectief van een kleine meisje; een hele andere beleving. In 2021 won See Me ook de award voor Best Dutch Short op het Kaboom Animation Festival.

In 2021 schreef Stenger in opdracht van Omroep MAX mee aan de tragie-komische dramaserie Maud & Babs. De serie gaat over het effect en toenemende druk van mantelzorg op een familie. De hoofdrollen in de serie worden vertolkt door Loes Luca, Rifka Lodeizen en Kim van Kooten.

In de toekomst is er nog meer te verwachten van Stengers hand. Onder andere de animatiefilms Vliegen en Vleestomaat zijn in ontwikkeling.

Prijzen en awards

 • FIOD TCI, Zilveren Award, Deauville Greenawards.
 • Floor en Fred op intranet, Belastingdienst. Golden Dolphin, Cannes Corporate Media & TV Awards.
 • Matteo’s Madness, ING, regie Paula van der Oest. Golden Dolphin Cannes Corporate Media & TV Awards & Bronze Award NY Festivals,
 • Moment van de Waarheid, ING, regie Paula van der Oest. Golden Laurel (FR), 2 x Golden Midas NY Festivals, Silver Award NY festivals & Gouden Reiger.
 • De Verleiding, ING, regie Mark de Cloe. Gouden Reiger, Golden Laurel (FR) Silver Award NY Festivals & Silver Midas NY Festivals. Certificate for Creative Excellence U.S. International Film Festival.
 • Het Boekje van Ellen, Aedes Actiz, regie Paula van der Oest. Nominatie Gouden Reiger.
 • Knalrood, NS, regie Paula van der Oest. Gouden Reiger, Bronze Award NY Festivals.
 • Moondog, NS, regie Paula van der Oest. Gouden Reiger, Golden Laurel (FR)
 • Wilde Willem, NS, regie Paula van der Oest. Gouden Reiger
 • Zien, NS, regie Max Lunter. Golden Dolphin, Cannes Corporate Media & TV Awards.
 • The Night before spring, regie Diederik van Rooijen. Silver Award, World Media Festival (DE)
 • Klaar voor de toekomst, Marcel de Vré, ANWB. Zilveren Reiger.
 • Return of the penlite, Stibat. Golden Award NY Festivals,