Leo Dijkgraaf

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dijkgraaf begint zijn loopbaan als acteur. Na in 1975 zijn toneelopleiding afgerond te hebben bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, gaat hij op de planken staan. Tot begin jaren '80 speelt hij in theaters.

Daarna stapt hij over naar televisie en daar wordt hij poppenspeler bij Sesamstraat. Hij wordt gevraagd auditie te doen voor Pino doorloopt deze met succes. Tussen 1984 en 1991 speelt hij de grote blauwe vogel.

De acteur die Pino speelt, bevindt zich in het pak. Dit houdt in dat Leo zijn linkerarm in de linkervleugel van Pino heeft, terwijl hij zijn rechterarm omhoog houdt om de snavel en het hoofd te bewegen. Daarnaast heeft hij nog een monitor in zijn pak waarop hij kan zien waar hij loopt en een microfoon om zijn stem live op te nemen. Op één opnamedag worden de scènes voor zes afleveringen opgenomen. Per jaar zijn er in totaal dertig opnamedagen.

In 1989 neemt Leo zijn laatste aflevering op als Pino en in 1991 wordt deze voor de laatste keer herhaald. Leo wordt dat jaar opgevolgd door Renée Menschaar, die deze rol anno 2019 nog steeds speelt.

Na Sesamstraat gaat Leo naar de AVRO en presenteert daar een televisieprogramma waar schoolkinderen hun eigen films maken.

Vervolgens gaat hij bij Joop van den Ende TV producties werken. Hij werkt mee aan programma's als Rad van fortuin, Wie ben ik? en Wedden dat...?. Hij werkt hierbij samen met coryfeeën als Jos Brink, Henny Huisman, André van Duin, Ron Brandsteder en Carlo Boszhard.

In 2000 wordt Joop van den Ende TV producties opgeheven en gaat het op in Endemol. Leo besluit voor goede doelen aan de slag te gaan. Hiermee komt er na 25 jaar een einde aan zijn loopbaan in de schijnwerpers.